Followers

Tuesday, November 8, 2011

TIPS memilih foundation yg betul

Assalamualaikum w.b.t


mcm mn kita nak memilih foundation supaya once kita pakai die tak bertapon ataupon bertompok2? atupun dlm erti kata lain nmpk different dgn leher / kulit tgn kita? ( org panggil kelabu....T__T)

actually, foundation yg kita nak beli kita tak bolehlah beli sebarangan. contohnya for surela org beli make up sebab nak nampak cantik n kulit flawless kan? tapi idoooklaaa kamu beli foundation ivory sdgkan kulit kamu sawo matang?
tak ke nampak polik? bukan je kawan2 atau org sekeliling akan pandnag kita semacam.takut2 kang pasangan kita sendiri takut nak tgk muka kita kan kan?

Jadi, sebelum memilih foundation, why not kite try dulu ok?
how to try??

1) korang picitkan sedikit foundation tu then letakkn kat bahagian tulang rangka bawah pp kite tu then tgk sama ada color foundation itu terlebih gelap ataupon lebih cerak dr kulit asal kita? ok?
2) korang letakkn kat tgn then try dap dap dap kan :) cer tgk dan kontrakan dgn tgn sebelah sebelum memakai foundation? beza mcm mn? kalau terlebih gelap makanya pilih foundation yg lebih cerah sedikit, kalau tak muka kite akan nampak lebih gelap dr kulit tgn kita kan? then juga sebaliknya kalau terlebih cerah pilih color yg natural atau medium sedikit supaya bila kita memakai foundation kulit kita seolah2 mcm natural look :)  baru sweeet bukan?
3) Bila korang memilih foundation mengikut color kulit jangan pulak bedak/compact korang amik color yg sama mcm color yg foundation korang beli tuh. contoh kalau korang mmg putih maik color ivory utk foundation tak ke pulak bedak/compact amik ivory muka tuh da mcm kene baling tepung pulokkk kan?
kalau dah mik color natural ataupon gelap sedikit tak la pulak mcm kene sunburn pulak kan?
MAKANYA, andaikata korang beli foundation color cerah ( ivory ) eg code : 01 , so korang blend kan dgn compact powder code medium/eg: 02 :) barulah korang akan dpt effect yg tak terlalu cerah ataupon bertapok :) dan korang akan nampak combination foundation & compact tu sekata :)

takde sumber picture yg nak di letakkan :) sorry ye :)

SELAMAT MENCUBA ♥



2 comments:

suriani sakura said...

tq brguna juga tips ini...

AdaNaz87 said...

thanx for sharing amoi! ((; barulah tahu camne nak pilih foundation & compact powder. =."