Followers

Wednesday, December 28, 2011

i'm beginner

Assalamualaikum w.b.t


amoi masih bermula.
saja bukan sebab ikut org.
tp mmg minat sgt².
perempuan dgn kecantikan mmg tak dpt dipisahkan bukan?
even myfamily,myclose friend tahu dr dulu sy sgt suke mencantik².
atleast my confident level is up even i'm nervous actually.

haha~ bebel² pulak.
neway amoi dah amik takla byk tapi adalah 3 4 job before this untuk makeup.tunang & wedding.
ala untuk tolong² kawan & yg minta tolong.
sometimes dorang buat baju wedding sendiri & tak perlukan bridal utk set make up semua kan.
so minta jasa baik.
why not mencuba kan?
nerveous actually and banyak lagi yg amoi kene belajar.
yes . i knew that.
amoi takla wat fulltime.
i have my own career.
so ini suka² untuk mengisi masa lapang sambil² berniaga juga.
tak salahkan mencari rezeki lebey dgn usaha sendiri.

amoi nie selalu terlupa nak amik pic perantin or tunang yg amoi mitap².
boleh tak?
ok menyesal sgt².
last week amoi sempat snap pic kawan amoi yg minta khidmat amoi.
kami mmg kawan dr darjah 5 oke.
she's beautiful.so org dah cantik mitap taouch sikit² tak lawa pon touch up ttp cantik kan
^_^

perantinnnnn ♥
suka tgk org tawen.diri sendiri bila lagi
T_T

kawan amoi mmg mmg da sgt cantik.hidung mancung mata galak.


mua yg kunun² tgk touch up blusher perantin

she's niceee ♥



mua kunun² yg over mitap diri sendiri.
eyuww pleasela :P


tukar baju!
haha~

nak edit mcm animation cartoon.
tp jd mcm pelik pulak
wuwuwuwu~

budak demok tgh kemam makanan.



haha~ muka sendiri sebagai penutup
pleasela..
haha~

-amoi pakai lense fresh kon
- bb cream mineral cream etude house
- miami compact powder
-eyeshadow color yellow shimmering + army green shimmering silky girl yg ada 2tone tuh
-eyeliner liquid elianto
-eyeliner maybeline pensil blande eyeshadow black utk bawah mata
-mascara maybelline collagen ( ala colot kuning purple yg demok² tuh )
-blusher peach farmasi
-tony tint red apple + maybelline lipbalm

is done~ ♥

kalau yg berminat nak amoi mitap² dinner for event ke, tunang atau majlis bertandnag ( so far amoi mitap utk majlis bertandang je..ye la tak layak n tak pro lagi nak majlis belah perempuan.mesti mcm grand sikit kan.
so mcm tak layak je.
amoi kene asah skill lagi.
heeeeeee~
nnt dah pro.
semua boleh insyallah ♥

till then.



Wednesday, December 21, 2011

HAIR CARE TIPS ♥rambut adalah mahkota setiap wanita c(= ♥

Assalamualaikum w.b.t



Actually entry nie dah lama sgt terbiar dalam draft. dan entry² yang lain yang masih terbiar.
T______________T
baik baik baik.sy kesal dgn diri sendiri yg suka biarkan ia berhabuk dan bakal dimakan anai² dlm draft tu.
uhuks~

hari nie saya lepaskan satu entry yg sgt² lama terbiar sampai dah merajok tak mau dipublish!
ahaks~

actually ada yg inbox tanya sy mcm mana penjagaan rambut.
lagi² wanita bertudung kan.
tersangatlah penting eventhough kita bertudung tapi penjgaan rambut di abaikan.
pakai tudung cantik.buka tudung.masyallah T_T
pengsan suami kat rumah.
ahakss :P

penjagaan rambut bukanlah kita eprlu every weeken pergi saloon .
itu semua memerlukan masa wang tenaga kan?
apa kata kita try jaga dari rumah.
untuk sekali sekala pergi saloon tu bolehlah , lagi² yang mampu kan?
why not :)

tapi untuk yg ala² adooo mcm amoi nie kita jagalah dari rumah.
pon bolehkan?
dan boleh buat banyak kali ikut tahap kerajinan kita lagi.

jom amoi share basic daily hair care tips / weekly ♥




DAILY HAIR CARE

  •  SHAMPOO
  • CONDITIONER
  • HAIR SERUM
3 benda di atas wajib ada okey. setiap hari setiap 2 hari korang cuci rambut.
tapi macam amoi , since bertudung amoi sgt² tak selesa bila tak cuci rambut everyday!
so everyday amoi akan cuci rambut.
sebab once dah bertudung rambut kite terperap dgn peluh bagai.
so potential untuk dandruff tu ada mmg besar.


  • make sure korang pilih shampoo yg korang rasa elok dan sesuai utk korang, sekarang byk sgt product² shampoo kat pasaran kan . tak salah if korang mencuba sampai jumpe yg korang rasa elok utk rambut korang. macam amoi mmg tak boleh pakai rejoice, head&shoulder,sunsilk,clear lah then shampoo sewaktu dgn nya. mmg rambut amoi tak tahan.confirm jadi mcm penyapu keras tuh.ala yg bulu² keras tuh.confirm kejung & kembang semacam T_T
  • so amoi mencuba bermacam² shampoo then yg amoi rasa sgt² ok for me is pantene,dove,loreal,redken,shampoo schwarzkopf is more better for me ♥
  • tak kisahla apa² pon brand kan as long as ia sesuai dgn kulit kepala kita.itu dah cukup baik.



atleast korang sentiasa amalkan penjgaan rambut dgn setiap kali mencuci perlu ada shampoo,conditioner & serum.
setiap kali cuci rambut amalkan memakai conditioner :)
and conditioner, amoi suggest jgn pakai sampai kene kulit kepala, make sure korang pakai utk hujung rambut sahaja :) then leave it within 3minutes then bilas dgn air ♥
then if malam pakailah serum night for hair yg sapu kat kulit kepala sikit :)
byk sgt product sekarang, terbaru amoi try yang dove punye. BEST :)
setiapa malam rambut bau wangi.

contoh pic² set shampoo yang amoi pernah cube & pakai.

amoi paling suke shampoo product schwarzkopf nie! seyesly bau die yang buat amoi jatuh cinta.sgt enak ♥
then effect die pon not bad, rambut jd lembut ♥


set yang amoi cakap daily kene ada .macam niela
korang ada shampoo, ada conditioner & ada hair serum ♥
atleast okey :)


 product schwarzkopf nie mmg paling amoi suke sejak dulu lagi, amoi kenal product nie dr sorang hair stylist kat saloon bp dulu, masa tu amoi study kat bp, die lah yang banyak advise amoi pakai shampoo & product apa terbaik utk jaga akar rambut semua.
just product nie expensive sikit :) boleh dapat kat saloon sahaja.
kalau pic shampoo yg atas tuh boleh didapati kat watson atau guardian tapi die product schwarzkopf juga.
nie sekali set dgn hair mask.
hair mask die pon sgt best ♥ rasa mcm baru lepas buat treatment.


then amoi suka sangat pakai loreal brand.
semuaaa amoi suke sebab best bau die then shampoo die pon taklah expensive sgt.
affordable la untuk kita ♥


amoi paling suke set pink nie ♥
bau die janganla cakap kan.
then rambut rasa selembut suteraa sangat.

rasanya semua product yg amoi review semua amoi ckp best wangi kan.hahaha.mana la yang x best :P
amoi cakap apa yg amoi suke & on my experience using this product ♥
maybe lain org lain pendapat kan kan kan.


WEEKLY HAIR CARE

- shampoo
- conditioner
- hair mask
- hair serum


nie contoh hair mask dr product schwarzkopf.
boleh dibeli dari guardian & watson ada jual kat sana.

nie pon sama juga ♥

ada juga hair mask dari loreal, dove & juga pantene.
korang boleh goggle kan kan then kroang pon boleh tgk kat guardian & watson ♥
amoi malas nak upload pic banyak².
hehehe~

cara pakai hair mask nie. seminggu 2 ataupon 3 kali sehari.
kalau kerajinan korang tahap dewa buatlah .
mcm amoi ikut kerajinan.
hahah~ amoi kerajinan tahap cipan.
so paham-pahamla udah ye ♥

after pakai hair mask korang bilas jangan buat tido pulak.
kang lain jadi satu hal pulak kan.
Cara memakai Hair Mask:
1. Cuci Rambut terlebih dahulu hingga bersih
2. keringkan rambut hingga 80% dan dalam keadaan lembab
3. sapukan rata hair mask ini merata ke seluruh rambut. dan biarkan dalam 20 minutes
4. Bilas dengan air hangat hingga bersih.
6. Gunakan seminggu dua atau tiga kali untuk rambut kering dan rusak, dan gunakan cukup seminggu sekali untuk rambut normal.


nie contoh hair serum yang amoi pakai jenis oily.
best juga sebab murah & senang nak beli dekat watson & guardian ada ♥



oasis schwarzkopf mmg best.jenis creme. tapi mahal sikit dan quantity yg sikit.so nak pakai teramatlah syg actually.
tp bau die mmg buat rambut harum je.

ada lagi jenis spray dari product schwarkopf nie.
pon not bad juga.
but for amoi,amoi prefer jenis oily ataupon creme dari spray.
depends masing² punye taste kan :)

as long as korang kene ada semua nie shampoo,conditioner,hair mask & hair serum.
atleast untuk kat rumah kan.
so ada duit lebih budget lebih more better buat treatment kat saloon ♥


then since pakai tudung rambut mmg sangat² rapuh, mudah berguguran dan merata² bersepah.
sedih
T___T
amoi masih mencari product yang sesuai & sedang mengamalkan petua utk mengurangkan rambut gugur.
masih dalam ekperimen, if okey after 2 or 3months,
nanti amoi share dgn kornag yew ^__^

kenela testing kat diri sendiri sebelum nak share dgn korang kan :)

korang elakkan rambut dalam keadaan basah ye bila kamu mahu mengikat / memakai tudung.
nanti rambut akan berbuah/ ada bauuu eyuuuwwwwww~

unfortunately dandruff mmg susah nak hilang kan? melainkan korang kene rajin cuci rambut then pakai product anti-dandruff yg sesuai dgn rambut korang. maybe ada a few factors yang menyebabkan dandruff nie, the important is rajin cuci rambut especially yang bertudung sbb rambut kite sangat mudah terkena kelemumur because of seharian bertutup kan.
berpeluh then peluh tu terperat je dgn scarf kan.

then one more thing is cuci rambut make sure sebersihnya jangan ada sisa shampoo ataupon sisa condirioner / hair mask tertinggal di kulit kepala sbb itu pon punca berlakunya kelemumur .
then amoi advise korang cuci rambut urut kepala don't you ever ever urut kepala dgn KUKU! kulit ekpala kite nie sgt nipis & halus, mmgla sedapkan garu/urut kepala dgn kuku, then bila terluka pon kite tak sedar liang2 pori kepala kita terbuka then itu pon menjadi punca kelemumur.

maka,sebaiknye urut kepala dgn jari sahaja.kalau korang pergi saloon pon dorang akan urut dgn menggunakan jari tanpa terkena kuku.

then sekali lagi reminder, pakai condirtioner jgn korang lumur habis satu rambut kene kulit kepala semua.
tak sabar nak lembut sgt rambut kan.ahaks~ actually itu silap.pakai conditioner hanya di bahagian hujung rambut dan sebolehnye elakkan terkena kulit kepala.

insyallah~ kalau korang amalkan sendiri kat rumah. rambut kita tak payah pergi saloon pon dah boleh cantik.atleast better la sikit kan.
ada budget boleh je pergi treatment sekali sekali.
prevention is better than cure ♥

Tuesday, December 20, 2011

ASB

Assalamualaikum w.b.t

dapat ebrita tahun nie ASB dividen sgt memberangsangkan

8.8%

woooooooooooooooooooooooow!!

yebedda bedddu!
i love it~


‎7.65+1.15 =)


so pada sesiapa yg jenis susah sgt2 nak saving.
i suggest you all buatla ASB loan and saving di ASB ♥

muda² remaja nie lagilah bagus tau saving dari sekarang.

sebab tahu² awal tahun je dapat duit pokett! ♥

so terpulanglah pada kroang nak guna duit dividen tu sebaiknya kan ♥

reniew rotex,settlekan hutang belajar ke,settlekan mcm² hutang lain ke, penambahan duit kahwin ♥

mmg berbaloi² okey!


tak sabar nyeeeeeeeeeee nak update dividen 4jan2012  =))

nak settlekan segala hutang piutang ♥
so yang tinggal nnt boleh focus simpan & beli brg kahwin!

ahaks~
opsss!

selamat menabung kawan²!
sikit² lama² jadi bukit tau!
tak rugi pon~

till then,
bye ♥

Tuesday, December 13, 2011

First project ♥

Assalamualaikum w.b.t


Dgn lafaz bismillahirahmanirahim..first of all this is first our project.baru nak start january 2012. kerjasama antara saya dgn Azliana Yusof. sesiapa yg berminat untuk menyertai Jom join kami di Color Me Confidence Workshop!!

Kami ingin share dengan anda tips2 penjagaan wajah, solekan, penggayaan pakaian dan tudung.



COLOR ME CONFIDENDE WORKSHOP

Kami ingin berkongsi ilmu dalam penjagaan wajah & s...olekan, penjagaan penampilan (grooming) dan penggayaan tudung terkini kepada anda di luar sana.

Details program:

Tarikh : 14/1/2012, 21/1/2012, 28/1/2012

Masa : 10am – 6pm

Lokasi : Unit 301, Level 3, Block A, Jalan PJS 8/5, Dataran Sunway, 46150 Petaling Jaya Selangor (Belakang McDonals)

Yuran : RM100.00



sesiapa yg berminat boleh directly email sy ke amoiheaxa@gmail.com ataupon inbox directly ♥

Saturday, December 10, 2011

under planning.

Assalamualaikum w.b.t


anyway nak wish lots of thanks to all the wishes ♥
sungguh terharu! i am touching okey ;')
tahun nie adalah tahun yg bermakna & sgt2 bermkana bg amoi!
coz it's almost reach more than 3k amoi kira2 wishes tuh..
May God bless all of u dear..♥

bukan niat nak bangga diri or else,
amoi bukan sesiapapon.lagi lah nak kata artis ke mmg jauh api dr pangging beza langit & bumi tuh.
tapi maybe amoi start berniaga & ada belog org ramai tahu wujudNya Amoi heaxa nie.

thanks for those yg sudi sacrife masa korang utk singgah & curi² masa membaca belog amoi, menjenguk fb amoi & tak lupa & takkan pernah lupa pada CUSTOMER² Amoi yg selalu beli dgn amoi.sentiasa membeli dgn amoi,yg sudi jd customer amoi. yg sudi memberi kepercayaan pada amoi.
berbanyak² terima kasih amoi ucapkan. yang memaafkan terkadang amoi tersilap pos,tersilap bg barang,terlupa return balance money. yg sudi remain amoi.talk nicely. korang amoi mintaa maaf sgt² atas kesilapan² tu semua ye. sometimes amoi buat silap korang remain insyallah amoi akan return & tanggung kesilapan amoi.sebab tanda support korang pada amoi sgt² amoi hargai taw!

belog & fb amoi takkan wujud kalau tanpa support korang! ( ayat mcm budget kan..tp nie ikhlas dr hati sy )
^_^

anyway, amoi ada plan untuk januari 2012. maybe for women,girls mesti akan interested. amoi memerlukan sokongan & feedback dr korang.
insyallah sebab semua under planning. then bila everything ok,
amoi akan announce pada semua.
DAN AMOI MINTA SGT² SOKONGAN & FEEDBACK korang! :)
sebab benda yg amoi akan buat nie akan membantuuu korang dari segi penampilan ( facial, make-up dan cara berpakain yg bersesuain mix & match)
doakan semua berjalan lancar oK!

insyallah amoi akan announce :) sebab amoi bukan buat sorang tapi amoi bekerjasama dgn kakak yg byk sgt pengalaman ♥ we all sharing & combain our knowledge to share with all of you! ♥
doakan semua menjadi!
aminnnnn~








takde motif letak picture T____T
*tak sangka budak nie dah umur 25th.*

semakin umur meningkat semakin banyak dugaan hidup & tanggungjawab yg berat~






TONER juga salah satu perkara ASAS yg penting

Assalamualaikum w.b.t


TONER/ PENYEGAR.

Mostly ramai yg mengabaikan perkara yg sebenarnya penting dlm penjagaan HARIAN kita.
normally org akan mencuci muka then trus memakai pelembap.
betul tak.

tapi ada juga yg menitik beratkan TONER dlm penjagaan harian.

Actually korang TONER/PENYEGAR muka adlah PENTING selepas kita mencuci muka.

Sentiasa patikan selepas mencuci muka anda akan memakai toner.

Fungsi TONER ialah :

  •  menutup liang-liang roma muka yg terbuka.( selepas kita membersihkan muka liang² roma kulit muka kita akan terbuka.tetapi taklah kita dpt lihat dgn mata kasar,akan tetapi ia akan melarat dan membesar sampai kelihatan apabila kita tak pernah mencegah. ) so toner PENTING untuk menutup balik liang² roma muka selepas mencuci. 
  • menapis kotoran ( sometimes masa korang cuci muka , tak bersih sepenuhnya lagi² korang hanya memakai tgn sahaja ( tidak memakai sponge muka sewaktu membersih ), so kulit kita pd mata kasar nampak dah bersih sebab kita dah basuh semua kan.tapi cuba korang amik kapas muka then tuang toner sebesar 20sen dan sapu rata di muka, dap2kan then sapu mengikut dari dagu ke atas.dan dari luar ke dalam. maksud dari luar ke dalam. CONTOH : dari tulang pipi ke pipi ke hidung. then kalau korang sapu bahagian mata dr sudut luar mata ke dalam mata.buat pusingan ke dalam :) sebab masa korang mengurut muka tesktur kulit manusia nie lembut. bila korang main hentam je pakai toner kejap sapu ke atas bawah kiri kanan.tesktur kulit korang akan cepat BERKEDUT. especially bahagian mata adalah kulit manusia yg paling NIPIS dan tesktur yg sgt LEMBUT. so berhati² yew! ada steps utk kite membasuh dan memakai toner! ♥ latest entry saya update entry bersama picture cara² Nya okey ♥
  • menyegarkan.Korang akan rasa kulit koranggg sgt² FRESH / SEGAR once pakai TONER. RASA lembap dan sebersihnya.
  • ia juga memastikan tekstur kulit korang licin.
  • DAN juga boleh digunakan untuk BEKAS JERAWAT. ataupun selepas korang picit jerawat korang tenyehhhh kan dgn kapas yg dah dituang TONER.letak lama2 kat bekas/jerawat tuh ♥ IA BERKESAN!

tak kiralah apa² pon jenis toner korang boleh pakai.BUT make sure ia bersesuaian dgn kulit korang okey! ♥
korang akan nampak perbezaan dalam jangka masa panjang KULIT yg selalu memakai TONER / yg jarang² ataupon tak pernah langsung memakai TONER.

SELAMAT MENCUBA ♥

till then,
.

Thursday, December 8, 2011

selamat hari lahir utk diri sendiri

Assalamualaikum w.b.t


first of all
12am/8dec2011

^____^

HAPPY BIRHTDAY TO ME.
ngeeeee~


Alhamdulilah, syukur ke hadrat Allah s.w.t sbb diberi peluang diri ini utk bernafas dan melihat dunia selama 25tahun. ( mcm speech dpt anugerah pulakk T_T)

anywayyyy i am so happy! of coursela kan.on my birthday.
eventhough no celebrate,no suprise no present.
i am still hapy n more happy when all people around me wishes to me!
oh~ this is so sweet okey!

pagi2 mcm nie...korang buat air mata saya mengalir!
HAPPY sgt2
terharu :)
thanks thanks thanks thanks for thoseee that wishes to me :)

UCAPAN KORANG ADALAH SUPRISE/HADIAH/CELEBRATE TERINDAH DALAM HIDUP SY!

semoga tuhan merahmati kamu semua =)

sedar tak sedar dah tua dah.dah masuk senja remaja.
and of course i have my own wishes :)
& hope my wishes will be come true .
doakan saya ye :)

doa dari kalian semua adalah hadiah terindah & paling berharga :)

terima kasih korang ;')
sumpahhh im touchingg!
*sorang2 dirumah menghadap laptop dan tersenyum2 sendiri*

thanks for my fren yg anta lagu birthday version macam2!
that is so sweet ok!
and that song make me laugh laugh laugh!!! :)
SMILE ^__^

*semoga sy semakin kuat melangkah & meneruskan kehidupan yg semakin mencabar,dgn usia baru,tahun baru yg tak lama lagi akan menjelma semoga semuanya ada yg terindah & terbaik dlm hidup sy*

terima kasih tuhan memberi kehidupan dan nyawa pd sy.
terima kasih arwah mama kerana melahirkan sy pd 8december1986.
terima kasih kawan2 yg memberi ucapan yg swett,hadiah,suprise lagu :)
I LOVE ALL PEOPLE AROUND ME.
I LOVE DECEMBER.
I LOVE MY NEW AGE.
I LOVE MY NEW LIFE.
I LOVE EVERYTHING ABOUT ME.


till then,

Monday, December 5, 2011

REVIEW BODY&HAND LOTION - PART II

Assalamualaikum w.b.t


pada entry lepas sy update review part 1 kan?
so hari ini saya continue lotion yg sy rasa sgt² elok & always saya beli & pakai
entry lepas semua tanya mana nak dapatkan lotion palmer cocoa butter tu kan?
maaf sebab saya lupa atau terlepas pandang nak mention di situ.

kamu boleh cari di guardian ataupon watson ♥
botol besar harga pon berbaloi².

ok part 11 utk lotion yg menjadi pilihan sy adalah :





LOTION BABY johnson johnson ♥

sy rasa baik kecil² kita nenek moyang kita lotion nie dah ada kan! :)
lotion nie mmg sgt terkenal utk baby yg sesuci mulus kulitnya baru lahir..
hiks~
budget pakai mcm nie bila dah tua bangka ley jadi sehalus semulus kulit bayi...
hehe~

apa yg best ttg lotion nie!
tekstur die mmg meresap terus ke dalam kulit tulang rusuk..hehe
tipu je..takdela sampai tulang rusuk pon nak over pakai lotion kan :P kang lembut tulang payah pulak..hehehe~

for dry skin~ sy suggest this lotion mmg paling best! tak kisahla color apapun pink,white green( more moisture)  ataupon bluewhite( more to milk) ..

say suke ketiga2nya. sebab semua ada keistimewaan sendiri!
saya akan beli yg besar utk kat rumah & akan spare yg kecik utk dibawa ke mana2 dlm handbag! make sure kene ada lotion.
that's me T__T



• Packaging is simple and neat.
• Available in different quantities making it easy to try and also carry it with us wherever we go.
• It has pretty long shelf life. I think 3 years is a decent good period of time.
• Moisturizes the baby’s skin really well.
• Easily available in all medical and grocery stores around our place.
• It gets easily absorbed by the skin and thus not a thick lotion

The baby lotion smells awesome. I just feel like a baby when I feel this lotion on me.

so korang semua pon kalau nak rasa ala2 kulit baby pakaila ini ye..heheh!

selamat mencuba♥

till then









TIPS : BASUH MUKA DGN BERSIH

Assalamualaikum w.b.t


Hari nie amoi nak share tips yg elok utk mencuci muka.

1) sponge / kapas muka

utk memastikan kita basuh muka dgn bersih amoi advise korang gunakan sponge muka ataupon kapas muka okey ♥



Amoi suka pakai sponge muka nie sebab rasa muka mmg takde kotoran langsung melekap! RASA PUAS CUCI MUKA PAKAI SPONGE TAU!  ♥

kotoran akan ikut sekali masa kita bersihkan muka.

selamat mencuba♥

till then~

TUTORIAL & CARA BETUL PAKAI DEEP PEELING CREAM MILK

Assalamualaikum w.b.t


Amoi buat entry ini khas untuk tunjuk cara² pakai peeling milk yg betul.
before this ada 3entry amoi dah buat mengenai peeling milk nie.
tapi kali nie amoi buat lg ye.
hope kali nie semua boleh refer & faham ye.

peeling milk nie mcm gel scrub.
tesktur die lembut je dan transparent.
make sure kamu pakai

1) muka kamu dalam keadaan bersih ( make up basuh dlu semua k) then kamu lap muka dahulu & muka dalam keadaan kering.
2) dap dap kan 5 dot kat muka ( dahi, dagu,hidung pipi kiri & kanan) 5 spots k. then kamu urut slowly sampai die kering dah tak boleh kuar apa².
3) SEELOKNYA UTK muka SENSITIF. saya nasihatkan kamu stop pakai apa² cleanser yg banyak BUIH kerana itu merangsangkan lg perngeluaran & pertumbuhan jerawat secara mendadak.

SO AMOI ADVISE ( im not good enough for advise..tapi ini experience amoi & org yg pnh mencuba )
kamu STOP apa² cleanser just cuci muka pakai air BERSAMA kapas muka. barulah kotoran dan sel mati akan ikut sekali.

cuba kamu bayangkan ( cer bygkan cer bygkan ) kamu cuci muka just bilas air mcm tu je? for sure kotoran di muka maybe hilang but only 0.01% kan? masa amoi keje beauty saloon dulu pon dari situ amoi belajar.cuci muka seeloknya nak bersih pakai sponge :)

so kamu boleh pakai sponge kalau takde.pakai kapas muka tuh :)
kalau kamu cuci make up pon pakai remover pakai kapas kan? kat situ kamu nampak segala makeup2 pon akan terikut kan? cuba kamu bersihkan dgn bilas mcm tuh je?
tak bersih betul kan kan.

so amoi advise kulit sensitif/berjerawat. setiap malam cuci muka pakai peeling nie.then cuci muka pakai air biasa sahaja ataupon air basuhan beras pertama utk siang hari dan petangnya.

then every night pakai peeling nie.kalau muka OILY seeloknya pakai setiap hari sebab die akan mengurangkan OILY :)

masa amoi first pakai peeling nie muka naik jerawat kat dahi dua tiga dot plus kat atas bibr plus pp ( tak pernah seumur hidup naik jerawat kat pp tau ) amoi ingat kulit amoi tak sesuai.amoi tanyala kezen amoi die kata.for the first time dia akan keluar mcm tu.itu maknanya ada kototan kat area situ.die mengeluarkan dan bersihkan.

After a month alhamdulilah jerawat tu dah surut then bekas pon hilang slowly :)
kulit bertambah lembut!
utk kulit yg tebal mcm amoi kamu boleh maintain & stay pakai cleanser korang  ♥
amoi advise ini utk kulit yg sensitif & pengeluaran jerawat yg aktif.

amoi tak kata product nie akn sesuai untuk semua org.maybe ada yg tak okey kan. ♥
dan amoi tak kata pakai nie terus muka dpt selicinnya.
kulit amoi pon problem juga sometimes.
but kalau ia boleh mengurangkan masalah pon bestkan :)

SELAMAT MENCUBA ♥

till then,

Friday, December 2, 2011

smile

Assalamualaikum w.b.t


sedar tak sedar kita dah masuk bulan disember.
sekejap je kan?
sekejap je dah masuk penghujung bulan untuk tahun 2011.

too many things happens.
good,bad,happy,sad,
4 in 1
we did not expected what will be happen to us.


tahun 2011 bakal melabuhkan tirai.
tahun 2012 akan datang menjelma.
semua serba baru.
umur kita pon umur baru,kehidupan pon maybe "baru" yelah maybe ada yang merancang nak bertunang,berkahwin.
kat situ tittle kite pon bertukar kan.

bila umur semakin meningkat nie.
rasa mcm nak rewind je balik jadi ms zaman kanak²
tapi masa kanak² duk berangan je nak jd org dewasa.
T_T
itulah lumrah kehidupan.
roda kehidupan berpusing & berputar sampailah masa kita tiba.

Back to the TITLE of the ENTRY,
i smileeeeeeee ^_^
alhamdulilahhh permulaan untuk bulan bongsu 2011 bermula dgn baik ♥
alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulilah.
syukran syukran ya Allah.

doakan semuanya berjalan dgn baik ye kawan².
semoga korang pon baik² aja ye ^_^

* tgh mencari idea..apa lagi sy nak buat post entry for beauty review..byk sgt dlm kepala nie.tapi tak tau nak start & mulakan yg mana satu.
hahaha bunyi kelihatan tamak disitu ;p *

till then,

Thursday, December 1, 2011

too sentimental value ;')

Assalamualaikum w.b.t


i love this poem truly from his HEART to his pretty WIFE ♥


Aku pasti punya masalah

Tiap kali ingin menulis puisi buatmu.

Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat

Dari kata-kata yang akan terkeluarkan.

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.

Dan hari ini kau menjadi isteriku.



Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,

Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,

Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,

Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.



Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,

Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,

Bahaya, ancaman di mana-mana

Tapi selagi kau dalam dakapanku,

Aku berjanji akan menjagamu

Setiap saat dan waktu,

Setiap siang dan malam,

Setiap guruh dan hujan,

Setiap panas dan terik,

Setiap nafasku.



Aku sering menadah telapak tangan,

Dan memohon pada Tuhan,

Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,

Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala



Isteriku.

Selamat datang ke hidupku,

Selamat menjadi isteriku.

Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.

Selamat menjadi menantu ibu bapaku.

Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.

Selamat menjadi keluargaku.

Selamat menjadi pelengkap hidupku.

Selamat menjadi separuh dari aku.




mereka berdua terlalu sweet! :')

i love all of his poem in his blog♥
sungguh menikam kalbu giteeewww~

till then,


Wednesday, November 30, 2011

quotes 23

Assalamualaikum w.b.t



Keraguan dan ketakutan hanya muncul ketika kita tidak memiliki semangat.

So, always keep your spirit high, ♥

till then ,




THAT WOMAN ♥ FOR YOU


Assalamualaikum w.b.t



A woman loves you.

The woman loves you wholeheartedly.

She follows you around like a shadow every day.

... She smiles but is actually crying.



How much longer do I just have to look at you, alone.

This love that came like wind,

This love that is like a shit,

If I continue this, will you love me?



Just come a little nearer

just a little bit.

Please don’t step back

I, the one who loves you,

is still next to you.

That woman is crying.



That woman is very shy

So she learnt how to smile

Her heart is so full of tear,

She can't even share her story with

her best friend



That's why, that woman

loved you

Cause you were so like her

another fool.

yet another fool

Please give me a hug before you leave me



I want to be loved, dear.

That's all I wanted

She shouts, just in her heart

just in her heart.

No one can hear her

but that woman is still next you



Do you know that

I am that woman?



You don't do you?



Because you are just a fool.



how much

how much longer

Do I have to love you like this



This love that is like a fool

This love that is like a beggar



would you love me?



That woman, who loves you

is still next you and she is still crying
 
 
 
P/S : lyric song from BAEK JI YOUNG - that woman ♥
 

Thursday, November 24, 2011

KEBAIKAN AIR SEJUK / AIS

Assalamualaikum w.b.t

Dalam budaya kita telah dibiasakan dgn mentaliti mengatakan AIS sgt tidak elok utk bdn.
dulu amoi ingat mcm tuh juga.
tapi masih berdegil ttp mencari air AIS.
hehe..
yela korang tgh panas2 terik kering tekak dpt air yg sgt2 sejuk..masyallah nikmatnyaaaaa~


Sebenarnya AIR SEJUK bagus untuk badan manusia.
DAN SEELOKNYA BANGUN TIDO KITA TERUS MENCARI AIR SEJUK.
KERANA???

"semasa kita tido badan dan segala organ saraf kita rehat. DAN kalau SEDAR setiap kali bangun tido cuba pegang TENGKUK korang mesti panas kan?
ini kerana badan kita lepas bangun d rtido die baru WARM -UP
sebab tu kita rasa bdn kita mcm nak demamla lemahla kan.
SO SEELOKNYA bangun² cari air sejuk then dapakan segelas air :)



Kebaikan air sejuk

  • Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.
  • Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.
  • Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.
  • Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.
  • Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.
  • Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..
  • Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.
  • Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.( zaman nenek moyang kita dulu siap mandi air perigi pagi2 tau.tgk kekuatan dorang sampai ke tua? org zaman sekarang je DIMANJAKAN dgn air filter bagai..takut sejuk katanya.
  • Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.
  • Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.
  • Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.
  • Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.
  • Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah.
  • Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
AMOI pon baru dapat tahu satu lagi kebaikan AIS ialah.masa kita demam baik kita ataupon budak kecik.seeloknya kita jgn SELUBUNG DORANG.SEBAIKNYA & SEELOKNYA kite letakkn ais kat pusat dorang :) bungkus ais tu then letak kat pusat :) mandi air sejuk. mmgla rs seksa skit.kita akan mengigil2..biarkan..sbb kita demam kan.tapi insyallah kita akan cepat sihat.
kalau berselubung tu pon akan sihat tapi akan mengambil masa 2 3 hari baru baik demam.

sedangkan dalam al-quran tertulis DISYURGA akan disediakan minuman yang sejuk² dan nyaman² untuk penghuni syurga ♥


dan salah satu kebaikan ais juga. amoi suka amik ais dan lumur di muka.then after picit jerawat amoi akan tekap jerawat yg amoi picit tuh dgn ais :)

alhamdulilah so far amalkan jerawat kecut plus bintik hitam tak eprnah tak hilang
ALHAMDULILAH ♥






Wednesday, November 23, 2011

quotes 22

Assalamualaikum w.b.t

"Kadang kita tak sedar pun, kita sedang berbuat dosa. Kadang kita lupa malaikat dikiri & kanan gigih mencatit apa yang sedang kita lakukan."





*Bermuhasabahlah keatas diri dan hati. Renung jauh diri, apa yang telah dilakukan dan apa sebenarnya didalam hati. Kenalilah diri *

sesungguhnya bila acap kali teringatkan akan dosa² sendiri yg tak terhitung berjurai air mata...SUBHANALLAH kerdilnya diri dan hinanya diri...







Tuesday, November 22, 2011

BODY & HAND LOTION REVIEW - PART 1

Assalamualaikum w.b.t

terlalu banyak product lotion yg bagus di pasaran kan.
but hanya segelintir brand sahaja yg saya sgt2 suka dan akan terus membeli dan membeli bila stock habis ♥

kita buat part by part ye
sebab nnt takla panjang bebenor entry nie org nak baca pon jenuh..
hehe


dah macam carta lagu pulak kan?
haha
but amoi nak list kan ikut listing mana yang terpaling amoi suke sgt² pakai dari dulu sampai sekarang.

jom kita review !


Palmers Cocoa Butter Formula Lotion




apa yg best ttg lotion nie?

Palmers Cocoa Butter Formula Lotion is a everyday essential, it is formula lotion that bathes the skin in moisture. Pure Cocoa Butter is a rich emollient moisturiser which leaves skin soft and silky smooth, transforming even the roughest, driest areas into buttery soft skin. Vitamin E is a powerful antioxidant which helps to improve the appearance of scars, stretch marks and imperfections on the skin, giving a more even and toned appearance.
Cocoa is a skin-conditioning agent that coats the skin with a fine film; thereby diminishing water loss and leaving skin softened and protected.
In addition, Cocoa butter is also recognised as a skin protectant, which protects exposed skin from harmful elements.
In its pure form, Cocoa butter is rock solid and nearly impossible to spread on the skin. However, Palmers Cocoa butter is specially formulated to increase the cocoa butter's natural effectiveness by making it easier to spread and easily absorbed into the skin.

 
- ikhsan dari mr google-
 
 


 my honest opinion :

1) The MOST thing i love about this product because of smell.
( bau dia sgt² enak rasa nak makan..dan sy selalu imagine bila pakai lotion nie malam² ada lipas atau tikus dtg kunyah² badan sy..hahaha! teruk gilerrr imagine ok! )
sebab bau die sgt² ENAKKKK!! korang dgr perkataan enak pon korang emsti terbayang muffin cake choc ke ,vanilla ke..OH NO~ i want it @_@
bau die bau cocoa. u know that im the person that addicted with vanilla.
mmg tak tahan.
bau cake.rasa nak makan2 tangan sendiri.
hahaha~
terus jadi zombieeee
T______T
*ok fine..dah terlalu mengarut*

2) of course sebab tekstur lotion nie. once sy apply tak kisahla kat tgn ke atau kaki atau tapak kaki sekali pon.die takkan melekit2 terus meresap the yg PENTING! sgt2 moisture ok! lembap sgt kulit rasa.dahla bau wangi sgt2. so sy rasa every 1sec nak apply je lotion nie. BOLEH?
T__________T

3) the price is affordable :) dahla sgt besar ok.berbulan² boleh bertahannn walaupun hari2 setiap saat nak sapu je..
heheh


so this is my first choise ♥
YOU SHOULD try :)
tapi yg tak suka bau cocoa jgn try. nanti mabuk! :)
sebab ada some of people yang tak suka bau mcm nie kan

till then ♥



















quotes 21

Assalamualaikum w.b.t



Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri. biarkan mereka menghina kerana sebenarnya mereka cemburu/iri hati kerana tidak boleh berada atau menjadi seperti kita ♥




*bersyukur amat2 bila mana di umur sekarang kau tunjukkan sorang² pada diri ini siapa lawan siapa kawan,siapa ikhlas siapa dengki iri hati.ALHAMDULILAH. SYUKUR..cukupla mereka² ini ada tak perlu ramai²*




quotes 20

Assalamualaikum w.b.t


"Sungguh terpuji orang yang malu bila menerima pujian, dan tetap diam bila tertimpa fitnah.
tertimpa fitnah."
 
*semoga aku tergolong antara org² ini*


quotes 19

Assalamualaikum w.b.t

"Berbahagialah org yg dapat menjadi tuan untuk dirinya,menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya" - Saidina Ali




quotes 18

Assalamualaikum w.b.t



Berkenalanlah dengan Allah pada waktu senang, nescaya Allah akan kenal kepada engkau pada waktu susah.




Monday, November 21, 2011

kenapa sy tak suke pakai lipstick T_T

Assalamualaikum w.b.t



LIPSTICK.
familiar name ok.baik kaum lelaki pon tahu tau.baik golongan budak kecik pon tahu apa itu LIPSTICK.
( sambil2 kalau pakaikan kat bibir dorang pandai tau duk muncung2 mulut..pastuu takmo tutup..terngangaaa je...kekekekek )

tapi saya tak suka sgt pakai lipstick.
senang cite MEMANG JARANG sgt2
lainlah kalau ada event ada dinner ke photoshoot ke.
FINE
*muka terpaksa kene pakai*

sebab musabab tak suke sbb my lips is too very sensitive
kalau pakai lipstick confirmm pastu bibir kering2 pecah2..
tak tahu kenapa T_T
sedihhhhhhhh~

tapi saya suka beli lipstick..
pasti terbiar byk2.
huwaaaaaaaaaaaaaaaa~ jarang pakaikan.
then bila sampai waktu clearenceeeee
paling happy auntie² saya..
hahaha.

saya lebih selesa memakai lipbalm :)
ramai bertanya bila tgk pic sy pakai lipstick apa n brand apa kan.
for your information...
amoi tak pakai lipstick laling².
akan tetapi amoi pakai lipbalmmmm & lip yg comel nama diberi tony tint.
heheh
apa tuh?
jappp ye..
nak share dgn korangggg la nieee!!!
taraaaaa!!



ini lipblam yg amoi selalu pakai.

suke sbb bila pakai nmpk bibir like color cherry2 bum2..hiksss~
merah yg soft :)

this one juga..amoi suka tukar2 pakai :) yg nie nmpk bibir pink2 softtt je :)


AMOI suka sgt2 dgn lipblam maybelline sbb die buat bibir amoi jd lembut,more moisture and mcm pakai lipstick.so takla pucat kan...:) org selalu ingat amoi pakai lipstick but actually tak :)
inilah rahsianya..haha
rahsia ke? takla rahsia.but amoi sharing je dgn korang :)

then one more thing
amoi dah mula jatuh cinta dgn lip dr korean :)
amoi jumpa nie pon dari page kawan amoi yg sgt2 comel mcm org korean.
ingatkan die bukan org malaysia.
sekali die melayu ok.
cantik sgt2 tau :)

so amoi tryla beli dgn die then tanya die so far die pakai ok x, ok meaning that mengeringkan bibir atau tidak kan.sbb bibir amoi sensitif sgt2, mudah menggelupas kalau pakai lipstick ataupon apa2 product bibir yg tak kena.
amoi try beli satu amoi terus dah jatuh cinta.
boleh?
haha..
sebab dahla comel giler packaging die.tu kalau tercicir mmg takkan jumpe..wakakakka
meraba2 nak cari..
hehe
die ada packaging besar tapi masa tuh dah habis so amoi beli yg kecik try dulu :)


jom berkenalan dgn nama yg diberi tony tint ♥


nie packaging yg besar :) tak silap rm 25...sebotol.

ada 2colors ♥




contoh model2 actress korean yg comel2 pakai.kan kita suka tgk dorang cantik2 kan.natural look.
*sy budget pakai jd mcm koreanla *
pangggggggggggg pp sendiri*

nie yg botol kecik.rm 10 satu botol.
tapi amoi pakai sebotol pon tahan berbulan sebab pakai sikit je cukup.
die dah merahh ♥







amoi kenalkan product nie di kalangan kawan2 kesayangan yg rapat2 n test pakai kat bibir dorang, semua dah jatuh cinta juga
then dah order kat amoi ♥

amoi selalu beli dgn owner cantik die
vivi aryiena ♥
nama secantik tuannya
nie link page die

korang boleh order dekat die ok ♥

insyallah later amoi akan jual juga
tapi kene bincang dgn owner die lah :)
for currently korang pergi page die then deal dgn owner cantik yg baik nie ok :)

cth pic2 amoi pakai lipbalm maybeline dgn lip tony tint nie ada kat entry2 sebelum. even header blog pic nie pon amoi pakai 2benda alah ini.
hiks~

selamat mencuba~
till then ♥