Followers

Saturday, September 21, 2013

I am a Mother Now!!!! :)

Assalamualaikum wbt

Lamanya amoi xupdate blog, jangan kata update nak buka pon tak sempat.Sombong betol.huhuhu.

Busy dengan macam macam perkara mengalahkan perdana menteri.Maaplaaa yee wokkk.

Alhamdulilah sebelum deliver macam macam perkara perlu diselesaikan.Walaupun tak semua tapi cukupla untuk tempoh sepanjang saya bercuti berpantang nanti.Risau lahaiii cuti pantang fikir kedai semua.Nasibla dapat staff dah :) Staff yang efficient  dan rajin sangat!! SAYANGG DEPA BANYAK BANYAK!

Pada yang follow fb dan instagram amoi semua dah sedia maklum yang amoi dah selamat melahirkan puteri sulung amoi danhamdulilah semuanya dipermudahkan dan dedua selamat.
Ramai yang suh share cepat kat blog.Memang niat dihati terus nak share pengalaman bersalin!!! Excited kot! Yela takut nanti lama lama lupa langsung tak hingat, bhahahaha.

Anyway, amoi dah hampir masuk 3minggu bersalin dan berpantang.Wahhhh janganlah marahi saya sebab lambat update.Youls yg dah ada anak pasti memahami kan.Lagi untuk yang baru nak belajar ada anak dan uruskan anak.Kelam kelibut hidup memula, hahahahah.Tapi alhamdulilah dalam masa 3weeks amoi belajar, kenal apa kemahuan baby.Yela die pun masih baby kan, die masih ingat life die dalam perut, die pun  baru nak adaptkan dengan dunia baru dia.So anak, kite dedua sama nak belajar dan adapt ye ye ye :) Selamat bekerjasamaaa ^-^

Actually edd amoi memang 26.8.2013 dan memang amoi lahir ngam ngam 40weeks on my edd date.Haaaa kemain kan manja baby die betol betol nak puas hidup dalam perut.Sampaikan mak die duk tahan jangan keluar dulu bagi ibu raya and balik kampung atlast memang lama kauuu die duk dalam perut.Hahahaha.Walhal ramai cakap anak 1st cepat 2weeks, tp salah tekaan uols.Hihihihi.Ia depends pada orang dan baby kan.So tak bole nak expect pun sebenarnya cuma bila dah 37weeks tu amoi dan suami memang dah get ready anytime.

Yang kelako perut amoi pun tak nampak jatuh lagi walhal dah 37weeks ke atas.Hahaha mahu tak risau haku.Kaki plak kejap bengkak amat kejap surut kejap bengkak balik.Tapi tanda langsung tak keluar keluar.Jenuhla hari hari pergi toilet duk cek kalau kalau ada tanda kan.Sampai dah malas nak cek...hihi.


Masa nie amoi 38minggu....Siap ajak adik berjalannnnn...hihii..
mtgk keadaan perut masa nie semua cakap perut amoi xjatuh pun lagi, dan ramai cakap baby amoi mesti baby boy sebab badan tak naik perut pn kecik kedepan jeee.Heeee


Masa nie sehari sebelum kuar tanda.Sebenarnya dah start rasa macam nak kata braxton hicks tak sesuai dah hujung hujung nie...heheheh.tapi rasa mcm baby kerap menyenget perut mwngeras tapi tanda xkeluar lagi.Masih keluar kebutik dan berjalan jalan pergi alamanda dengan staff cari breast pump last minit.Habis satu alamanda pusing siap sempat singgah etude housela, beli baju baby la pergi ajak staff teman makan baskin robbin.Memang puas hati!.Hahaha


Nie esoknya..ada wedding cousin suami sekat cheras dan balik dari wedding ada open house dkt gombak.Kata mood raya lagikannnn hiiii, sebelum kuar rumah tibe tibe rasa something then pergi cek ada keluar tanda coklat, masa tu tak nerves pun tapi excited! Tak lama lagi nak jumpe baby! Hehehe terus menjerit dekat hasben ckp tanda dah keluar.Tapi amoi ckp dgn hasben xyahla pergi hospital dulu so gigih pergi makan nasi beriani dan open house makan satay bagai.Balik malam tu pun akoi cakap dgn hasben tak rasa sakit so tido rumah dulu.Dan keesokan paginya dah keluar tanda darah, orang kata keluar darah dulu orang panggil kembo darah.Kembo darah ni sakit tapi alhamdulilah masa keluar tu amoi takla rasa sakit.Siap pergi breakfast dulu tengahri baru amoi ke annur untuk cek.Alhamdulilah doktor cek doktor kata jalan dah buka 1.5cm, bagi dorang kecik lagi tu.Lagipun amoi mmg yak rasa sakit lg la masa tu.Doktor tanya nak balik rumah duku or warded , amoi pandang hasben hasben pandang akoi...doktor cakap selalunya anak first nie jalan nak buka amik masa dalam 2 3 hari juga.Terdetik dalam hati uish lama tu, mau bosan duk wad.So decide nak balik.Tetibe dah decide tu doktor tanya bila awk punye edd? Terus dengan senyum jawab esok doktor.Automatic doktor cakap hish awk tak boleh balik.kene duduk  wad la macan nie, memandangkan esok due awk takut anything can happen.So muka pasrah kene duduk wad lagi.Walhal dalam kete tadi hasben siap cakap kite pergi mines nak tak.Hahaha laju je haku bab jalan nie..heheh.

Nak dipendekkan cerita, dah terkurung kat wad dari tengahri memang membosankan.Suami nak balik amik barang barang dan nak balik makan.Sebaik rumah memang dekat dgn annur.Siap pesan mcm mcm dengan hasben, beli chipsmore beli cokelat beli aiskrim.Memang puas la orang kata makan macam macam.

OH Yeaa lupa amoi nak share.Since keluar tanda cokelat tu amoi minta suami rendamkan akar fatimah yang amoi dapat dari sorang kakak.Kite ikhtiar kan.Apa apa tawakal dan berserah pada Allah.Amoi start minum air rendaman akar malam balik dr open house tu, terus takde minum air lain.Berselang seli dgn air zamzam dan air anugerah dan juga kurma.Suami siap balik buat lg air rendaman akar tu bawa lagi satu jug.Memang puasla minum.

Terus telefon nenek nak inform yang amoi dah masuk ward, minta die doakan dan minta ampun dgn die, minta ampun dgn suami, dan nenek pesan sebelum terasa sakit nie bacala yasin bacala apa apa ayat.So amoi sempatla baca yasin sebelum sakit tu dan surah maryam dan  lailahailla anta sobhanaka inni quntom minnazolimin.Tak putus putus.Start 12pm tu amoi dah start rasa macam sengugut, perut menegang kerap 20minit sekali datang.Tapi amoi pegang besi katil diam diam.Tahan  dan cuba bertahan..Tepat jam 330am amoi dah tak tahan sangat terus tekan bell panggil nurse.Nurse cakap doktor takde, so die monitor heartbeat baby pakai mesin dan die panggil bidan minta cek bukaan.Tapi bidan kata luar dah buka 3cm tp laluan dalam masih 1.5cm.Ya allah masa tu amoi dah macam berapa lama lagi nak kene tempoh sakit nie.Nasib baik hasben sentiasa disisi, die buat solat hajat semua amoi hanya mampu pandang dr katil je sebab mmg duk menahan nahan sakit.Tepat kul 6am nurse masuk dengan doktor yang sepatutnya handle amoi.Then doktor cek bukaan die sndiri terkejut tetibe die cakap alhandulilah dah 6cm nie...kite bagi kamu ubat berak bersihkan najis semua then terus turun  labour roum ye....masa tu hasben pergi solat subuh dekat surau.So tunggu die balik bilik then cakap dgn die"sayang..yana da buka 6cm doc sub turun labour room skrg" Terus kelam kabut die...hahaha tangan die mengigil kesejukan.Alhamdulilah dalam hati sebab kire cepat juga bukaa  tu dan aku ezcited lg 2 3 jam aku dapat jumpa baby aku.Suami pun syukur sgttt.

Sampai labour room doktor cek dah 7cm, makin cepat...dan doktor terus tanya nak epidural tak sebab amoi tak tido dr malam tadi dan xmakan kan,doc risau takde tenaga nak push.Amoi pandang hasben , Doc advise suruh amik sebab takut nanti takde tenaga dan doc ckp sakit lepas pecah air ketuban 10x ganda sakit dari awk tahan kat atas tadi.Huhuhuhu bila dengarr seriauuu juga.Pandang hasben balik then hasben cakap.Insyallah dia bole.Terus amoi cakap takpela doktor saya cuba, Insyallah.

Then lepas 2 3 kali push ( sebab amoi dah betul betul kehabisan tenaga bertahan dari malam dan tak tido dan tak makan but alhandulilah Allah permudahkan segalanya.Dan yang sangat sangat bersyukur memang niat dimakbulkan bila mana amoi dapat melahirkan normal tanpa induce tanpa epidural.Syukur Allah makbulkan niat dan doa amoi sepanjang mengandung.Advise amoi if uols mampu tak perlulah epidural semua tapi kalau ia memudaratkan baby dan ibu better ambil :) 

Jam 10.34am pada 26august2013 di Annur amoi selamat melahirkan baby perempuan dengan berat 3.0kg dan tinggi 53cm.Alhamdulilah baby sihat, cukup sifat sempurna.Lepas habis push je doktor terus letak atas perut amoi dan yang buat amoi sebak memang terus nanges baby terus buka mata nangrs pandang muka amoi.Ya Allah perasaan tu tak tau nak ungkapkan macam mana, betul orang kata hilang segala sakit yang baru lalui tadi dan dengan kudrat yang dah nyawa nyawa ikan tu rasa macam dapat satu semangat baru tau korang.

:') 





Alhamdulilah :') syukur diberikan peluang untyk merasai nikmat perkahwinan, nikmat mengandung, nikmat sakit bersalin, dan nikmat menjadi seorang ibu dan nikmat memegang dan memeluk dan mencium anak yang lahir dari rahim sendiri....

Tiada apa yang lebey berharga dari semua ini.Terima Kasih banyak banyak pada yang mendokan :')  Srmoga Allah membalas jasa baik dan murahkan rezeki korang.

Insyallah lepas nie ada kelapangan kita update pasal baby je ye kat blog :)

Oh yeay nama baby amoi Fathina Sofea Binti Mohd Fazriq ♡ Selasa nie cukup sofea sebulan.Sekejap je kan masa berlalu :)

9 comments:

dya said...

Slmt mjdi ibu amoi...dya yg dup..dup..dup ni..

Mommy Pinky said...

Comelnya baby amoi..comell sgt. tetiba teringat kenangan sendiri..hee..nama sedap :)

Nur Kamsinah said...

tahniah amoi :) comel sgt.

Mysara Ab Rahman said...

comelnyer baby! moga sis sntiasa dlm keadaan chat..:)

Cinta Zakirah said...

Tahniah..semoga baby & mummy sihat selalu.

Nor Eliyana said...

tahniah! selamat menjadi ibu. comelnya baby ^_^

fablosasa said...

masyaAllah comelnya baby =)) tahniah kak =)Semoga sentiasa sihat.

Anonymous said...

tahniah amoi..baby comel.. :-)

shahirah sharudin said...

Tahniah dan selamat menjadi ibu..semoga anak amoi jadi anak yang solehah..amin.,