Followers

Friday, November 18, 2011

skin type - SENSITIVE SKIN

Assalamualaikum w.b.t



Sensitive Skin

Nobody's perfect right?
dalam dunia nie kalau kita di beri pilihan utk memilih
mestiiiiii dalam dunia ni hanya ada org yg KAYA2 plus CANTIK2 je kan?

tapi itu MUSTAHIILLLL kan.
kalaulah boleh diberi pilihan utk MEMILIH.
i will be the first person.
ahaks~

*tersedar*
mana adaaaaa kan.
mustahil sgt2.
so to those yg mempunyai kulit sensitive.
please wake up k!
don't feel that u r not pretty, u r not attractive or u don't have any confidence to face people.

COME ON girls..
cheer up k :)
setiap dari kita diciptakan Allah S.W.T dgn kelebihan & kekurangan masing2 :)
sama ada dari segi apa pon.

MAKANYA kita harus rs amat2 bersyukur dgn apa yg Allah anugerahkan utk kita kan.
walaupun kita rasa tak sempurna dan rasa mcm kurang sgt.
tp mata org lain tgk akan ada yg nampak cantik & elok :)
trust me ♥

ok..nie dah melalut2 pulak.
dah mcm bg mukadimah & cheer up.
hahaha
*kesal*


Orang yg mempunyai sensitive skin nie pulak skin die selalu sangat ALERT maksudnya cepat bertindak balas dgn apa2 pon jenis produk kecantikan kalau diletak dimukanya.
mmg jenis BERHATI2 la kulit mcm nie.



CONTOH : salah pakai product je mula la naik jerawat mendadak2 then dgn kulit merah2.
sakit kan T__T
tak semestinya product je. org yg berkulit sensitive nie

perubahan suhu (changes in temperature) and harsh or abrasive cosmetics can cause irritation, leaving skin red and sometimes with visible blood vessels.

isn't?

so i have suggestion for sensitive skin to choose what the best cleanser they should use. 

firstly cari product cleanser yang KURANG BUIH / LESS FOAM.
KENAPA/ WHY?

cleanser ataupun foam yg banyak buih utk kulit it is not good for our healty skin and especially sensitive skin lg2 yg selalu sgt surut naik jerawat.
bila terlalu banyak buih itu akan lagi mengaktifkan pertumbuhan jerawat.
kerana bila buih banyak bahan kimikal pon sgt byk dan tak elok utk sensitive skin.

so sy suggest for those yg ada sensitive skin please please please knowing & finding your suitable product with your skin which is expensive or cheaper. it doesn't matter as long as kamu tahu ia sgt2 serasi dgn kulit kamu :)

HANYA KAMU TAHU SKIN KAMU MCM MANA ok.
hello kalau dah umur mcm saya nie 20++ dah bersama dgn kulit muka sendiri. takkan masih tak dapat tahu apa product yg sesuai utk kamu kan?


yg terbaik sgt2 cari yg cleanser die mcm LOTION.
itu sgt2 terbaik :)

kalau  korang eprgi berjumpa pakar pon lagilah bagus kan :)
tapi tak semua org mampu nak eprgi ke pakar dan pay expensive bill kan :)
so korang eprgi guardian atau watson atau farmasi tuk tgk mana2 product yg less foam :)

saya pernah mencuba beberapa product masa kulit saya pernah BURN & naik jerawat yg sgt2 dulu & ia hilang but lepas tuh saya stop. because kulit saya bukanlah too sensitive just utk mengurangkan JERAWAT ms tuh.so i've tried it :)
& it's works ♥

tapi product johson tuh dah takde T_T saya tak taula maybe discontinued.
sedeyy sgt2..

korang boleh search kat goggle which cleanser yg tiada byk buih ok :)

selamat mencuba ♥
till then,







































 

5 comments:

arisha said...

Pak job Ads and advertisements for Karachi,Lahore,Quetta,Peshawar,Multan,Hyderabad,Rawalpindi,Islamabad and http://allpkjobz.blogspot.com all cities of Pakistan.

ely bujosh said...

Yana, my skin mmg sensitive..btol lah pe yg you ckp kan tu..my skin mmg alah giler kat chaya matahari..mmg kalu blh nak elak trus sb x smpai 15 minutes rashes dah naik muka.plus jrawat sy mmg x pnh tumbuh kat pipi.kbnykkan kat dahi.yg pling stress nyer sy suka picit..hahaha..so now byk scar jerwt je la.sy pun pening kpla nak hilngkan scar nie camana.kulit sensitive nie mmg kena jaga elok2.terutama sekali makanan.kena byk minum plain water and mkn byk vege and fruits.minyak ikan pun i telan sb muka punya pasal.sy pun nak try peeling milk nie.harap2 dpt la samar2 kan bekas2 jerawat sy..hehe..

Izzati Sobri said...

akak..produk ape pakai time jerawat teruk dlu..share la..kite nk cntik cam akak jugak..:)

atiqa aris said...

betol la.sensitive skin nih bahaye kot kene panas je mengelupas la ape.kesian spe yg de kulit camnih.susa nk jage.

elynnzainol said...

check check cik yana, thisisaboutyou!

http://nakbuatbelogjugak.blogspot.com/2011/11/anda-memang-cool.html