Followers

Thursday, November 10, 2011

TIPS BELAI JERAWAT TANPA MENINGGALKAN KESAN ♥

Assalamualaikum w.b.t

JERAWAT / PIMPLE

membencikan bukan?
uhuks.
tipula kalau takde org tak pernah ada jerawat bertepek di muka kan.
lepas akil baligh for sure akan ada even sehalus pasir tuh.
itu normal.
sebab  pertukaran hormon kan :)

BUT kita kene ALERT utk ajga sbbnya dr kecik sehalus pasir kalau cara penjagaan kite diabaikan dan sebarangan ia boleh merebak jd penuh seluruh muka then jd besar bernanah2 tuh..
TAKOT T___T


tipula kalau sy tak pernah picit jerawat.
semua org gerammm tak tahan tgk & pegang muka tibe2 je ada biji2 kecik mahupun sederhana ataupon besar.
rs cam tak licin & smooth kan..

betul tak betul tak?
sy berani ckp sbb sy yg mcm tu...T___T
kah kah kah
 :P

sy ada a fews tips yg maybe boleh membantu korang yg jenis mcm sy suke USIK jerawat tuh.
mcm sy >.<

1) korang make sure korang berada di dlm TOILET..make sure basuh tgn pakai dettol ok! then baru lah korang USIK ok.
jgn sesekali PAKAI KUKU!!!!! dilarang sama sekali ok!
pakaila besi picit jerawat tuh.laa baru bper RM.boleh cr kat kedai rm2 pon ada :)

2) make sure kedudukan sama ada diri atau duduk tu stabil ok.kang tak psl2 tgh pciit jerawat terpeliok.kang besi tu tercucuk lain.kang boleh jd ACCIDENT lain pulak kan.

3) basuh muka korang dlu bersih2 then tgn semua dah dibasuh, korang decide jerawat yg mana harus dimusnahkan dulu. THEN!!! jgn la korang tekan sekuat hati..DONT ok! bila da decide which one jerawat nak picit, pakai besi tu.hujung bulat tu kan.korang letak betul2 jerawat tu kat tgh2 lubang besi tu..then tarikkk nafas ( ms tarik nafas tu la korang tekan ok ) POINT * masa korang tarik nafas TEKANAN tu kurang so kulit muka kite nie nipis then mudah berbekas kalau sesuatu tekanan yg kuat.so make sure KORANG PICIT JERAWAT SEMASA KORANG TARIK NAFAS ^__~
then after tu...lepasla..kang semput pulak..hiks :p

then ULANGI STEP TU UTK MISSION SETERUSNYA ok?

4) MAKE SURE picit jerawat tu sampai kuar darah ok..bg kotoran kuar.first die mcm kuar putih biji tukan.then akan kuar air2 putih die smpai kuar darah itu last.so da takde segala biji2 virus jerawat dlm tuh.

5) lepas picit,basuh besi pciit jerawat rendam dgn dettol.bilas muka,then amik ais tekapp kan ais kat tempat2 yg kita picit tuh lama2.

6) amik putih telur sapukan kat muka,perah limau kasturi then gaulkan buat masker :) biarkan selama setengah jap atau lebih pastu bilas dgn air sejuk :)

7) DONE. sapu krim jerawat atau apa2 krim korang pakai utk malam. mcm sy sy akan tepek bekas sy piciit jerawat dgn krim kunyit. ataupun kunyit hidup tu korang tumbuk skit then letak kat bekas korang pciit jerawat.tp akan kuning skitla muka kalau korang sapu satu muka.tp sgt mujarab :)

8) INSYALLAH,jerawat yg korangg picit take time la nak hilang bekasnya kan tp akan hilang :)

itula tips dr sy :)

SELAMAT MENCUBA ♥


8 comments:

Reensyarinie said...

bila baca terasa sakit n pedihnya...ishhh..good info.boleh try.heee :)

nuraien said...

wah terbaik ini untuk bagal pegantin..=)
tq..

'arif said...

OOO..picit masa tarik nafas rupa er..~

NASIEHA S' said...

this is what i'm doing with the pimples.high five sis!=D

NASIEHA S' said...

this is exactly how i'm doing it.high five sis!

Syaheera Abd Wahab said...

Hahaha kelakar la entry ni! Tergelak2 baca! Tp serius ke tak jadi parut yna? Nak cuba la mcmtu :p

Amoi Heaxa said...

syera : syeraaaaaaaaaa syg! hahah.awak..tarik napasss..lepas..kekekek...alhamdulilah so far kite buat hilang aprut.BUT awk jgn tekanan yg kuat sgt!! :) tehn cepat2 tepek dgn ais then amik kapas letak toner n tampal je bekas yg awk picit tuh :)

pinkpurplemerah said...

Ohhh ykerr.. memg nak trylaa pasni.. dah tua2 pun masih berjerawat.. k thanks for info yerr.. ;-)