Followers

Friday, November 30, 2012

Persediaan Perkahwinan-Stage 2

Assalamualaikum w.b.t

he he he Seperti dijanjikan.ceit poyo je pembuka bicara ( perghh ayat pembuka bicara tak tahan ;p )

Entry lepas amoi share LIST BESAR yang penting untuk pasangan yang bakal berkahwin kan kan?
So now amoi nak share benda-bende remeh yang nampak remeh kecik tapi memerlukan DUITTTTT yang banyakkkkkkkkkkkk =_="


Apa tu apa tu? Ok jomm kita start .

1) KAD KAHWIN
- Kita kena decide mana tempat kita nak buat kad kahwin and map untuk ke lokasi rumah pengantin perempuan dan rumah pengantin lelaki.Dan budget berapa jemputan nak jemput.Sebab nak budget buat kad untuk lelaki berapa banyak belah perempuan berapa banyak kan.so taklah berebut kad nanti.heheheh..Dan decide tempat nak buat kad yang betul2 bagus.Dan kalau boleh buat 3bulan awal tau takut nanti macam-macam hal berlaku .based on my experience buat kad last minute.sobs sobs. So dari situ uols boleh include package bunting sekali ikut korangla :)

2)BARANG KEMAS ( UNTUK BATAL AIR SEMBAHYANG)
Rasanya semua perempuan dan para isteri suka part nie.heheheh masa nie lah nak pilih yang best.heheheh paling best dapat one set dr atas sampai bawah ^_^. Actually takpepun yang penting beli awal-awal sebab nanti kita dah boleh lari budget ke tempat lain :)

3)BAJU NIKAH / BAJU SANDING
2baju nie penting kan?especially untuk perempuan.Normally kaum lelaki tak heran sangat janji ada.hahah.Tapi kita yang perempuan nie punyalah mcm-mcm nak kan? hehe so uols decide nak sewa atau beli?Dan yang penting PEMILIHAN COLOUR. If nak buat sendiri advise beli awal pilih design dan hantar tailor yang betulbetul boleh buat mcm kita nak :) Yela time tu nak decide nak kenenkan shawl dengan veil kan? hehe so bila dah siap takla kita rush sangat.Tapi kene jaga badan tau ! kalau terkurus kene fitting kecikkan balik kalau terberisi kene besarkan sikit.so korang lebih bijak kan?:) Lebih mudah cari tailor yang boleh buat veil n shawl sekali dgn baju. Macam amoi amoi memang decide nak buat shawl n veil.memula ingat nak beli je kebetulan amoi beli kain baju nikah kat Jakel ada lebih masa tu decide mmg nak buat veil so color tu senada dan corak beads2 sanma kan.heheh .Kain amoi beli kat jakel chiffon silk sekali dengan baju laki.Jakel tu banyak sangat pilihan korang boleh tgk dan usya2 ^_^

Jom amoi share sikit actually amoi nak buat design baju veil and shawl macm nie untuk Nikah amoi.


Cantik kan kan kan? owh simple but gorgeous! Amoi survey kain nie sangat mahal kot >.< nangesssssssssssssss ok.dia memang sekali dengan beads semua tu cnatik tapi mahal so mampu mengidam je la.Amoi pun tunjuk kat tailor dan dia changes sikitla design takla exactly sama but amoi sangat-sangat puas hati.






 Nie Shawl & Veil amoi yang Tailor buatkan ^_^ So far amoi sangat-sangat puas hati sebab simple but gorgeous ^________________^



 Nie Dress Nikah amoi ^_^ Actually Theme yang amoi nak sangat-sangat Color Tifanny Green tau. My dream Nikah memang dah kene sangat dah White Tifanny Green ^_^.





 Cantikkan Colour macam nie.So far beads-beads Amoi memang dapatla colour macam nie ^_________^

Owh sebelum amoi terlupa mari amoi share TAILOR yang jahit baju nikah veil dan shawl amoi nie ^_^ korang boleh terjah page FB kakak nie ye Ridsylicious .
Dia boleh buat design macam yang kita nak plus dia pun sporting plus services dan harga yang berpatutuan ^_^


Untuk Baju reception pulak. Planning awal amoi nak color macam nie sebenar dan sebenarnyaaaaaaaa



Cantik GILERRRRRRRRRRRRRR kan kan kan? Tifanny + RED. owh seriously amoi GILER color nie . Because jarang sangat kita tengok orang buat colour nie kan? Tu amoi memang nak sangat colour nie.Ye la amoi suka nak lain dari orang lain.Majlis kita seumur hidup kan? Tapi huhu sedihhhhhhhhh sangat sebabatlast tukar colour last minuteeee >.< tapi takpe for me tetappppppppp cantik!!! sebab tu amoi puas hati ^_^. Tukar colour sebab last minute Owner Minaz Boutique volunteer nak bagi design special untuk majlis Amoi.So rasa berbesar hati plus terharu sangat sangat.So owner minaz lagi arif tentang colour yang sesuai untuk amoi ^_^ .. Itu yang tanpa ragu-ragu dan perfikir lagi amoi terus change colour sebaik Butik bridal kat kluang tu tak beli kain amoi lagi.KALAU tak NAYAAA~hehehe Owh lupa pulak.Baju reception Amoi request butik buat baru dan design baru sebab nak jadi orang pertama pakai baju baru tu ^_^ tapi nak sewa bolehlah sewa kat BUTIK 4-az-bridal tu ye ^_^ . Then mereka pun rasa berbesar hati sangat-sangat bila dapat design dari Owner Minaz Boutique.^_^ Good for them jugakan ^_^. Alhamdulilah.

So nak tengok tak yang owner Minaz strechkan untuk dress wedding amoi?hehe


He he he he masa dapat strech suprise nie dari kak pija (owner Minaz Boutique) tu amoi bagaikan monyet melompat-lompat tau! serius terharu dengan beliauu!! Dia kata this is soooooo me. Ala-ala sweet cute ^_6 ahha ini dia yang cakap sebab tu die designkan Dress macam nie untuk amoi :') Tq kakak . So once amoi dapat je strech nie dari kak pija amoi terus MMS kan ke BRIDAL butik kat kluang request them untuk cari color nie Dusty pink-tifanny for beads^_^. Dorang punyalah rasa gementar kan yela design dari owner boutique minaz lagi tu. he he he. tapi amoi cakap tak kisah pun as long as cantik amoi suke je :)

Then Finally the result yang dorang dapat for wedding dress amoi memang terbaik!!!!
Amoi berpuas hati sangat :) ada some changes different la dari strech awal tapi amoi rasa sangat-sangat gorgeous dan sesuai dengan tema BAJU PENGANTIN.So more crowder beads2 batu batu swarovski yang banyak giler plus cantik2 diorang tambah. DAN DAN DAN kak poija pun siap THUMBS up lagi kat butik nie sebab dapat buat yang terbaik dr yang die strech :) puas hati sangatla ^_^

Ramai tanya kain apa bridal nie guna. Baju reception amoi kain duchess satin Dusty Pink.



 Amoi tukar sikit ribbon tu sepatutnya kat belakang ^_^ pastu masa fitting2 2hari sebelum majlis eh cantik pulak letak kat depan sebab masa duduk nanti kan tak nampala ribbon cecomel gabak tu kan kan.sian dia.heheh. For photoshoot maybe cantik letak belakang ^_^

Pic Full baju takde lagi sebab belum dapat sepenuhnya dari photographer wedding amoi.Nanti Amoi upload ye ^_^ 

4) BARANG HANTARAN
Part nie rasanya perempuan dan lelaki memang suka.hiks hiks...sebab time nie la kita nak beli barang-barang yang kita memang pakai dan yang best boleh la demand sikit kan kan.heheheh tapi FAIR & SQUARE la kan.heheheh Jangan melampaui batas pulak sampai bermasam muka ye? Bincang dan manage betul-betul kewangan dan budget uols untuk Barang Hantaran okay ^_^.


Okay guys ada lagiii tau!!! sambungan  no 5 Amoi sambung for next entry Stage 3 okayyyy ^_^


See you next entryyyy

LOVE~



11 comments:

Ct Nurmazliyana said...

bestnya!!!!!!sis amoi cantik!!

AmirahSM said...

sy akan guna tips awak sis =)

Anonymous said...

Brp hrga kain kak dlm pic g. I phtsht tu kak amoi??

Husnahyuna said...

cantiknye,,

❤~Emma Abduh~❤ said...

sukanya tgk baju2 kak amoi..pndai sis pilih..

AmirahHafizi said...

serius cantik sgt!!!bju semua cantik2 ..org yg pkai pn lg la cantik!!=)

Anonymous said...

kak amoi, berapa harga kain yg ad beads yg akak ckp mahal tu.. nk tau. hehe

Rashida Hazran said...

cantik laa baju akak...hehehe

Anonymous said...

sis..nk seJiBik mcm dlm gmbr tu blh tak?hehe..bl kat maner..brapa hrga?tailor kat maner?hehe

Anonymous said...

sis..bl baju tu kat maner erkk..tailor n brapa hrga?rasa nk sejibik jer..leh tak share?

Syazliyana Kamarulzaman said...

salam sis..blh taw tak brape ye range hrga baju pengantin di minaz boutique...tq