Followers

Wednesday, December 21, 2011

HAIR CARE TIPS ♥rambut adalah mahkota setiap wanita c(= ♥

Assalamualaikum w.b.t



Actually entry nie dah lama sgt terbiar dalam draft. dan entry² yang lain yang masih terbiar.
T______________T
baik baik baik.sy kesal dgn diri sendiri yg suka biarkan ia berhabuk dan bakal dimakan anai² dlm draft tu.
uhuks~

hari nie saya lepaskan satu entry yg sgt² lama terbiar sampai dah merajok tak mau dipublish!
ahaks~

actually ada yg inbox tanya sy mcm mana penjagaan rambut.
lagi² wanita bertudung kan.
tersangatlah penting eventhough kita bertudung tapi penjgaan rambut di abaikan.
pakai tudung cantik.buka tudung.masyallah T_T
pengsan suami kat rumah.
ahakss :P

penjagaan rambut bukanlah kita eprlu every weeken pergi saloon .
itu semua memerlukan masa wang tenaga kan?
apa kata kita try jaga dari rumah.
untuk sekali sekala pergi saloon tu bolehlah , lagi² yang mampu kan?
why not :)

tapi untuk yg ala² adooo mcm amoi nie kita jagalah dari rumah.
pon bolehkan?
dan boleh buat banyak kali ikut tahap kerajinan kita lagi.

jom amoi share basic daily hair care tips / weekly ♥




DAILY HAIR CARE

  •  SHAMPOO
  • CONDITIONER
  • HAIR SERUM
3 benda di atas wajib ada okey. setiap hari setiap 2 hari korang cuci rambut.
tapi macam amoi , since bertudung amoi sgt² tak selesa bila tak cuci rambut everyday!
so everyday amoi akan cuci rambut.
sebab once dah bertudung rambut kite terperap dgn peluh bagai.
so potential untuk dandruff tu ada mmg besar.


  • make sure korang pilih shampoo yg korang rasa elok dan sesuai utk korang, sekarang byk sgt product² shampoo kat pasaran kan . tak salah if korang mencuba sampai jumpe yg korang rasa elok utk rambut korang. macam amoi mmg tak boleh pakai rejoice, head&shoulder,sunsilk,clear lah then shampoo sewaktu dgn nya. mmg rambut amoi tak tahan.confirm jadi mcm penyapu keras tuh.ala yg bulu² keras tuh.confirm kejung & kembang semacam T_T
  • so amoi mencuba bermacam² shampoo then yg amoi rasa sgt² ok for me is pantene,dove,loreal,redken,shampoo schwarzkopf is more better for me ♥
  • tak kisahla apa² pon brand kan as long as ia sesuai dgn kulit kepala kita.itu dah cukup baik.



atleast korang sentiasa amalkan penjgaan rambut dgn setiap kali mencuci perlu ada shampoo,conditioner & serum.
setiap kali cuci rambut amalkan memakai conditioner :)
and conditioner, amoi suggest jgn pakai sampai kene kulit kepala, make sure korang pakai utk hujung rambut sahaja :) then leave it within 3minutes then bilas dgn air ♥
then if malam pakailah serum night for hair yg sapu kat kulit kepala sikit :)
byk sgt product sekarang, terbaru amoi try yang dove punye. BEST :)
setiapa malam rambut bau wangi.

contoh pic² set shampoo yang amoi pernah cube & pakai.

amoi paling suke shampoo product schwarzkopf nie! seyesly bau die yang buat amoi jatuh cinta.sgt enak ♥
then effect die pon not bad, rambut jd lembut ♥


set yang amoi cakap daily kene ada .macam niela
korang ada shampoo, ada conditioner & ada hair serum ♥
atleast okey :)


 product schwarzkopf nie mmg paling amoi suke sejak dulu lagi, amoi kenal product nie dr sorang hair stylist kat saloon bp dulu, masa tu amoi study kat bp, die lah yang banyak advise amoi pakai shampoo & product apa terbaik utk jaga akar rambut semua.
just product nie expensive sikit :) boleh dapat kat saloon sahaja.
kalau pic shampoo yg atas tuh boleh didapati kat watson atau guardian tapi die product schwarzkopf juga.
nie sekali set dgn hair mask.
hair mask die pon sgt best ♥ rasa mcm baru lepas buat treatment.


then amoi suka sangat pakai loreal brand.
semuaaa amoi suke sebab best bau die then shampoo die pon taklah expensive sgt.
affordable la untuk kita ♥


amoi paling suke set pink nie ♥
bau die janganla cakap kan.
then rambut rasa selembut suteraa sangat.

rasanya semua product yg amoi review semua amoi ckp best wangi kan.hahaha.mana la yang x best :P
amoi cakap apa yg amoi suke & on my experience using this product ♥
maybe lain org lain pendapat kan kan kan.


WEEKLY HAIR CARE

- shampoo
- conditioner
- hair mask
- hair serum


nie contoh hair mask dr product schwarzkopf.
boleh dibeli dari guardian & watson ada jual kat sana.

nie pon sama juga ♥

ada juga hair mask dari loreal, dove & juga pantene.
korang boleh goggle kan kan then kroang pon boleh tgk kat guardian & watson ♥
amoi malas nak upload pic banyak².
hehehe~

cara pakai hair mask nie. seminggu 2 ataupon 3 kali sehari.
kalau kerajinan korang tahap dewa buatlah .
mcm amoi ikut kerajinan.
hahah~ amoi kerajinan tahap cipan.
so paham-pahamla udah ye ♥

after pakai hair mask korang bilas jangan buat tido pulak.
kang lain jadi satu hal pulak kan.
Cara memakai Hair Mask:
1. Cuci Rambut terlebih dahulu hingga bersih
2. keringkan rambut hingga 80% dan dalam keadaan lembab
3. sapukan rata hair mask ini merata ke seluruh rambut. dan biarkan dalam 20 minutes
4. Bilas dengan air hangat hingga bersih.
6. Gunakan seminggu dua atau tiga kali untuk rambut kering dan rusak, dan gunakan cukup seminggu sekali untuk rambut normal.


nie contoh hair serum yang amoi pakai jenis oily.
best juga sebab murah & senang nak beli dekat watson & guardian ada ♥



oasis schwarzkopf mmg best.jenis creme. tapi mahal sikit dan quantity yg sikit.so nak pakai teramatlah syg actually.
tp bau die mmg buat rambut harum je.

ada lagi jenis spray dari product schwarkopf nie.
pon not bad juga.
but for amoi,amoi prefer jenis oily ataupon creme dari spray.
depends masing² punye taste kan :)

as long as korang kene ada semua nie shampoo,conditioner,hair mask & hair serum.
atleast untuk kat rumah kan.
so ada duit lebih budget lebih more better buat treatment kat saloon ♥


then since pakai tudung rambut mmg sangat² rapuh, mudah berguguran dan merata² bersepah.
sedih
T___T
amoi masih mencari product yang sesuai & sedang mengamalkan petua utk mengurangkan rambut gugur.
masih dalam ekperimen, if okey after 2 or 3months,
nanti amoi share dgn kornag yew ^__^

kenela testing kat diri sendiri sebelum nak share dgn korang kan :)

korang elakkan rambut dalam keadaan basah ye bila kamu mahu mengikat / memakai tudung.
nanti rambut akan berbuah/ ada bauuu eyuuuwwwwww~

unfortunately dandruff mmg susah nak hilang kan? melainkan korang kene rajin cuci rambut then pakai product anti-dandruff yg sesuai dgn rambut korang. maybe ada a few factors yang menyebabkan dandruff nie, the important is rajin cuci rambut especially yang bertudung sbb rambut kite sangat mudah terkena kelemumur because of seharian bertutup kan.
berpeluh then peluh tu terperat je dgn scarf kan.

then one more thing is cuci rambut make sure sebersihnya jangan ada sisa shampoo ataupon sisa condirioner / hair mask tertinggal di kulit kepala sbb itu pon punca berlakunya kelemumur .
then amoi advise korang cuci rambut urut kepala don't you ever ever urut kepala dgn KUKU! kulit ekpala kite nie sgt nipis & halus, mmgla sedapkan garu/urut kepala dgn kuku, then bila terluka pon kite tak sedar liang2 pori kepala kita terbuka then itu pon menjadi punca kelemumur.

maka,sebaiknye urut kepala dgn jari sahaja.kalau korang pergi saloon pon dorang akan urut dgn menggunakan jari tanpa terkena kuku.

then sekali lagi reminder, pakai condirtioner jgn korang lumur habis satu rambut kene kulit kepala semua.
tak sabar nak lembut sgt rambut kan.ahaks~ actually itu silap.pakai conditioner hanya di bahagian hujung rambut dan sebolehnye elakkan terkena kulit kepala.

insyallah~ kalau korang amalkan sendiri kat rumah. rambut kita tak payah pergi saloon pon dah boleh cantik.atleast better la sikit kan.
ada budget boleh je pergi treatment sekali sekali.
prevention is better than cure ♥

2 comments:

Ms.Siti said...

tula rambut bnyak gugur, byk jns sympu yg dh try tp still same gk.

niey'scha yumi said...

thankx for the info sista.. before ni guna loreal set yg warna putih tu, tp rambut banyak gugur.. sobs.. lepas ni nak try guna yg pink la pulak..