Followers

Wednesday, August 24, 2011

Cornflakes Madu *Amoi Heaxa*


Assalamualaikum w.b.t :)

wahhh tajuk entry tak tahan..^_~

saja je buat tambah2..


actually takdela special pon korang.

banyak2 kuih.

tiap2 tahun kuih nie yg saya tak pernah order dgn org.

selalu balik kg akan buat sendiri.

senang kot.bahan2 pon takla complicated.nak buat pon tak lama.

hahaha.kuih remeh temeh bolehla share dgn korang kan kan..keh keh keh..

actually ingat nak update nnt.

nak upload pic bahan2 sekali.

tp dah ada yg request.

makanya sy bg resipi dulu ye dgn cara2 nya 


nnt sy balik kg buat.


saya upload pic ^_^


sebab-sebab rumah bujang mcm sy peralatan tak mencukupi..uhukuhk..faham2la kan..=__="

walaupun simple plus takla menarik sgt pon.

ramai tahu buat.

tapi saja mahu share dgn korang.

bolehkan?kan?


jommm..cikizout..;p





Bahan-bahan
  • Cornflake - 1 kotak nestle corn flakes yg size large ( terpulang )
  • Madu - 1 1/2 cawan ( depends pada kuantiti cornflakes korang nak pakai.klu byk cornflakes contohnya 2 kotak.pakailah lebey :) tak kisah madu brand apa2 pon..janji madu ye.. :)
  • Gula - 1 cawan ( depends on quantity juga ye ) jgn terlalu manis sgt pon tak seap & kencing manis nnt..heheheh
  • ButterCup - 1 buku ( tak kisah brand apa2 pon.saya selalu pakai brand ButterCup yg salut die color emas )
  • Urai (chocolate rice) - tabur / choclate chip / badam / bijan ( depends pada korang ye )
  • Cup kertas


Cara-cara:
1. Cairkan butter dan madu di atas kuali dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.masukkan gula.kacau sehingga semua larut. sejukkan sebentar
 ( jgn terlalu lama nnt gula & madu akan menjadi keras) saya jarang sejukkan.pas semua sebati cepat2 masuk kan cornflakes :)
2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam kuali yang berisi butter,madu cair,gula tadi. Kacau sebati sehingga cornflakes diseliputi madu dan butter sepenuhnya. 
3. Masukkan bijan/ chocolate rice / chocolate chip / badam dan gaul sebati.
4. Isikan ke dalam papercups dan bakar selama 3-5 minit pada suhu 130c. Sejukkan sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

( sesetengah org tak bakar.petua sy kalau mahu cornflakes kite tahan lama ranggupnye..makan ada bunyi kruukkkk krukkk..sedap sungguh rs kan? haha..maka haruslah dibakar sekejap )


pic ikhsan dari mr google.nnt sy upload yg saya buat ye.

korang bolehla buat.senang bukan?














da siap.later sy upload cornflakes buatan sy ok! ^_^
selamat mencuba~

6 comments:

mira syira said...

yeyyyy!! saya pon buat kuih ni jugak tiap2 tahun.. sedap sangat!

jom join giveaway kite kak amoi yang cantik :)
Beg Comel secara PERCUMA

http://kukutanganku.blogspot.com/2011/08/give-away-beg-beg-comel-daripada.html

Cik Suheela said...

heee kte dah terbuat guna cap kellogs..tak berapa nak rangup sgt huhuhu..

0nenanina Vanilla said...

kebetulan malam tadi da wat..hihi. memang betol nak rangup n kasi lekat kena bakar.

FiZ said...

wow...my fav cookies...suke2..tp x pnh buat...hihi...

ps:amoi, sy da add awk kt fb tp x approve lg pon..huhu

Amoi Heaxa said...

fiz : bg nick name kamu di fb :)

Herbal Alami said...

pasangan yang serasi