Followers

Thursday, July 5, 2012

Tips kene minyak panas

Assalamualaikum

Takde keje pula kan tetibe nak curah minyak panas kat badan sendiri semata-mata nak guna kan tips yang diberi.ha ha ha.Kaum wanita adalah peratusan tinggi selalu terkena minyak panas.eh ye ke? sekarang lelaki lagi hebat memasak dari perempuan kan? Tengok jela Masterchef yang tinggal kaum lelaki lagi ramai.heeee tak kisahlah tips nie sesuai digunakan untuk sesiapa pun :)

Bila terkena minyak panas perkara yang kita perlu lakukan :-

1) Bila terkena atau terpercik minyak panas koang laju-laju buka peti ais cari susu pekat manis tu.Ala yang buat milo teh tarik cofee susu tu.pakai tu lumur kan kat tempat-tempat yang terkena minyak panas dan biarkan selama mungkin.Memanglah korang akan rasa mcm  melekit-lekit tak selesa kan? tapi takpe biarkan ok? then selepas sejam ke macam tu korang basuh ok? insyallah takkan ada menggelembung udara yang macam orang kene minyak panas tu.sakit kot.then insyallah parut pun takkan kelihatan.Maybe adalah sikit tapi tidaklah bila terjadi mcm gelembung tu sakit kot bila dah kuar gelembung tu nak tunggu die pecah lagi plus nak hilangkan parut lagi kan?

Actually amoi tau petua nie pun dari keluarga belah en apeq. sebelum nie kalau terkena minyak panas amoi terus je laju-laju basuh,pastu memandai la letak ais takmo bagi rasa pijar kan.Bijak sungguh.

Insyallah petua nie mujarab.amoi da try banyak kali :) agak2 tak tahan dengan bau manis kat badan sendiri idoklah korag duk jilat susu krim tu pulak.eyuwww agak tak senonoh ok.haha

Selamat mencuba,

Tata.



1 comment:

miSz zieLa rash said...

hee..ziela pon slalu pkai susu. mak dh ajar dri kecik. lagi 1 kalo susu dah abez ke xdpt nk cri..amek je kicap masin lumur je kt yg kne minyak. sme je mujarab nye mcm susu. aritu ank buah ziela pegang strika panas. abg zla letak kicap la ubt colgate la. hihi.