Followers

Wednesday, July 27, 2011

mana pergi nilai keperimanusiaan??


Assalamualaikum w.b.t



Bila didatangi peminta sedekah, kalau tidak ingin memberi sekalipun, janganlah dimarahi & dihina. Senyuman bagi mereka sudah memadai. ;)

tajuk entry kali ini agak serius.T__T

ini kerana saya sudah muak tgk situation sekarang yg bersepah2


pernah tak korang tgh2 makan pastu ada dua orang datang.yg sorang sgt sempurna sifatnya.memimpin yg sorang lg kurang sempurna sifatnye..pergi ke satu2 meja dimana kedai2 makan.then pergi ke setiap satu meja utk minta sedekah then bg tisu? ya allah...sy tak marah dgn yg tak sempurna itu.tp sy marah dgn yg sempurna tu.hey??allah bagi kamu sifat yg sempurna?makanya kenapa kamu tidak menghargainya? org yg kurang sempurna itu pon tau mencari rezeki mereka.tp kamu mempergunakan mereka? mana pergi akal kamu?sy tak rs orang yg kurang sempurna dpt smeua hasil kutipan dermanya itu.tp org yg sempurna itu yg bolot.( mmg kejamla perkataan bolot kan..tp sy marah sgT! ) kenapa korang tak kerja.sempurna sifat.tubuh badan Allah bg? kenpa tak mencari rezeki yg halal?
ye..sy tau itu mmg halal? tp Allah bg akal & fikiran & kekutan tubuh badan yg sempurna kenapa jalan mudah yg korang pilih?
kenapa tidak mahu berusaha?kenapa mempergunakan org yg kurang upaya utk pergi meminta sedekah?
entahlah..bukan mahu mempersoalkan...terus terang sy ckp.kadang2 sy bagi sedekah dekat mereka..kadang2 sy tak bagi.depends on situation.sy lagi prefer bagi dekat org tua ataupon kanak2 yg bg ayat2 suci tp kene derma.sy lg prefer belikan makanan utk mereka.ya allah..sedih melihat situasi mcm nie.

situasi seterusnya bile melihat kanak2 menjadi mangsa org2 yg bertanggungjawab.pergi menghanta anak² comelmeminta sedekah di mana2.tak kira di stesen minyak.kedai makan.bank.depan shopping complex.ya allah..mereka masih mempunyai tanggungjawab utk belajar,bukan tanggungjawab untuk mencari rezeki utk tekak org yg bertanggungjawab? berdiri lama2,dgn panas terik,hujan,redah je,dgn tak makan tak minum.ya allah..sy memang tak sanggup sgt tgk.

situasi seterusnya yang paling buat jiwa raga sy mmg tak tahan tgk.pasti akan menitis butir2 jernih di pipi..bila orang tua yg sepatutnya mereka layak berehat2 di rumah.bermain dgn cucu2 mereka.menghabiskan hayat yg masih ada
 di tikar sejadah dgn solat,membaca al-quran..tetapi mereka kene berhempas pulas mencari rezeki dgn kudrat yg sudah tak seberapa.terbongkok2 tetapi sedaya upaya menjinjing bungkusan yg penuh dgn kerepek.dan menebalkan muka eprgi ke setiap meja utk menarik perhatian org supaya membeli.
ada satu kisah tu nenek duduk di jalanan.betul2 di depan gulati's di jalan tunku abdul rahman.die sgt uzur.tp muka die sejuk je bile saya pandang.senyum asyik terukir walaupun hatinye,hanya Allah maha mengetahui..menyusun kerepeknya dan memandang org sekeliling yg lalu lalang dan dgn ramah mesra.."beli kerepek dik"
ya Allah..mana pergi family die?saya pernah berhenti membeli dan berborak emsra dgn nenek tu.
"nenek da lama berniaga kat sini?"
"da lama nak.."
"siapa anta nenek ke sini setiap hari?"
"menantu nenek anta"
"menantu???" ( yg selebih hanya sy mampu berkata dalam hati T__T )
" nenek dari pukul berapa sampai pukul berapa duduk sini?"
"dr pag sampai pukul 7mlm nak..pastu nnt menantu nenek datang ambik.."
"ooo..nenek buat sendiri kerepek nie?"
"takla nak..kawan nenek buat..tolong2 kawan nenek je"
"oo..habis tu seharian nenek duduk kat sini?tak penat ke nek?"
"nak buat mcm mn nak..nie yg bawa bekal ni ( sambil menunjukkan bekal die pd saya >.<)
"nenek kene bawa bekal nak..kalau tak sampai sakit perut nenek tak makan.."
" ye ke nek?"( dalam hati sy dah menangis da rasa )
" ye nak..kalau nak eprgi toliet buang air pon nenek minta tolong org nie tgk kn barang2 nenek..( merujuk pada pekerja gulati's )
"takpela nek..saya beli ye..sy selitkan lg beberapa keping pada nenek tuh..sumpah niat sy bukan mahu menunjuk..subhanAllah..sy terlalu sedih"
rs sy kene pergi laju² dr situ.saya mmg tak boleh lihat nenek tu..saya sedih.sumpah sy sedih sgt.terus saya terbayang nenek saya bersusah payah jual kuih muih..sian die.dulu saya ada bolehla saya tolong2 die.sekarang saya da jauh.saya da mula ada komitmen pada kerja.T__T
tp alhamdulilah..nenek saya d aberhenti dari berniaga.nenek sy jenis tak suke duduk diam.die kata bosan di rumah.tp sy sedih...cukupla die bersusah payah dulu.
sekarang biar sy yg bersusah payah pula.
( boleh korang bayangkan?dimana nenek itu mahu sembahyang? T___T )

mana pergi family mereka kan?kasihan nenek & anak² kecil itu..ya allah..kau lindungilah mereka dari segala bala & malapetaka,berikanlah merika kesihatan yg sempurna.supaya mereka boleh mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan mereka di atas bumi mu ini Ya Allah..

kadang² saya rasa ada sebab kenapa Allah tarik mereka ( arwah mama & ayah ) dr sy awl²..supaya sy tak byk melakukan dosa dgn mereka.dosa yg sy ada selama hayat nie pon tak terampun agaknye ;'(
korang yg ada ayah & ibu..jagalah mereka..hargailah mereka selagi hayat mereka ada..jgn biarkan mereka terlibat dgn situasi di atas.

Bila saya duduk di suatu sudut & melihat org lalu lalang,melihat ragam & lagak manusia.sy berfikir.Allah jadikan kite semua sama.sepasang mata,tgn ,kaki,akal,tetapi hati kite semua berbeza.
Nasib kite juga berbeza.
Makanya..BerSyukurlah.. Alhamdulilah..setiap apa yg kite dapat sekarang kerana nasib org di luar sana lg teruk dr apa yg kite gambarkan dan lagi payah & perit dari yg pernah kite hadapi.

Sesungguh Allah Maha MEngetahui segala² sama ada dari isi bumi Allah temasuk juga semua makhluk yg diciptanya.


p/s: kalau korang tak nak sedekah pon ataupon korang was2 dgn org yg meminta sedekah..jgnlah korang memperkotak katikkan mereka seperti mencaci,menghina,memaki.sedekahdgn rela hati tanpa berkata apa²..sesungguhnya kalau die menipu itu antara urusan mereka dgn Allah.Janji niat & nawaitu kite memberi kerana Sedekah.percayalah..Ada ganjaran & Pahala yg Allah tetapkan utk kita.

wassalam~
Bye!

4 comments:

♛ Azie Azra ♛ said...

derma seikhlasnya. kalu sis dtg indo ni lagi byk. siap ade ketuk pintu rumah azie lagi. tapi makcik tu sihat. kdg azie bagi juga. tapi kalu hari2 dtg..hmm...dulu waktu mula2 dtg sini azie nangis kot dlm teksi tgk bdk2 kecik lumba2 cari org yg nak tumpang payung dia. dia jln dlm hujan, kite yg sedap. semata2 krn duit. seday kan??tapi situasi ni..hari2 azie nmpak..cube bygkan..nmpak derma je. dgn niat duit tu dia dpt mkn semua..xtahu la kalu org lain/family yg amek duit tu =(

Lady Birds said...

sedih lak bace entry sis yana kali nie..:(
kat ktn nie pon ramai yg mintak sedekah mcm nie....
ade satu hari tu dekat pasar malam ade nenek yg xada kaki mintak sedekah sampai terbaring sedih tengok die mintak air dengan org....satu masa tu terjumpe lagi mak cik yang sama dekat tepi shopping complex dlm mase yg sama shoping complex dh nk tutup....sis tahu x sape yg dtg ambik die?? anak die LELAKI..coz dengar die pggil nenek tu mak..tapi tak thu lah klu anak org lain..tapi tergamak kan dorg tengok family sendiri mintak sedekah mcm tu...kesian sgt2...:(

hadjar.bam said...

sedih nya baca. :( plg sadis kalo org tua/kanak2 dipergunakan!

Anonymous said...

salam kakak comel..seriesly i admire u lah..sgt matang dlm menilai perkara yg ade dlm dunia ni..wish u happy life..may Allah Bless..