Followers

Sunday, July 31, 2011

berkobar masak utk sahur yg pertama ^_^


Assalamualaikum w.b.t


hye korang! malam nie kite dah start bersahur kan?
for sure mesti ramai antara korang2 sama ada duduk dgn family ataupun bujang mesti duduk terpikir apala nak makan utk sahur kan?


mcm sy..haha..tetapi selalunya awal2 sahaja excited utk masak sahur dan bgn..lepas itu T__T
tak boleh! saya kena practise dari sekrang..
mana la tahu tahun depan seru dah sampai kang lapor incik apeq saya..hahaha

errrr~


kerana terlalu excited.makanya terhasilah ini...
.
.
.
.
.
.
.
GULAI ASAM IKAN JOHOR.

wahh..klasik ok.nama johor itu kene ada..uhuhuk..

inila lauk untuk bersahur esok merangkap makan malam nie..hahaha..
2 in 1
mudah bukan?
hahaha


haha..abaikan kecomoton periuk itu
( petua kalau nak sedap mmg kene ada comot2 tuh...bhahah...*baik! saya tipu*)


sedap atau tidak tapi sy makan sgt sedap.
haha.masak puji sendiri.
T__T
kasihan sungguh!


okla nak bg resipi nenek saya nie.heheh

bahan-bahan
- lada kering( satu gengam atau lebih ) dikisar sekali bersama bawang merah ( yg kecik ye 10 biji ), bawang putih ( 5 biji ),i inchi kunyit hidup kisar semua sampai hancur.pastikan tiada tertinggal walaupun sebiji bawang yg tertimbul2 ok..
- lepas itu,panaskan minyak didalam periuk..minyak agak2 korangla..kalau terlebih minyak makanya jadilah gulai asam minyak T__T
- selepas minyak panas..masukkan bahan2 yang dikisar tadi.tumis sehingga naik minyak & berbau wangi ( bukan hangit okey)
- lepas da ditumis sehingga pecah minyak.masukkan perahan air asam jawa / asam keping .sebanyak yg korang suka.agak2la ye :) mengikut banyak mana lada & bawang yg korang kisar.barula sama rata dan sedap  rasanya.
- selepas itu bile sudah mendidih sedikit masukkan ikan/ayam dan biarkan ia empuk.jangan korang duk mengacau2 sgt.nnt hancur ikan tuh T__T terus jadi ikan hancur asam pedas..uhukuhuk.
- masukkan garam,ajinomoto secukup rasa. ( saya ikut style expert nenek main campak2..tak mainla pakai tgn kata nenek..hahaha.kunun2 budget ikut mcm nenek dapat rasa sesedap air tgn nenek la? mmg taklaaaa....huhu T_T)
-masukkan bahan2 seterusnya seperti bendi ( betull ke eja bendi mcm tu?), tomato,dan utk buat kuah gulai asam kite ada bau yg sedap masuukan 2bunga kantan atau daun kesum 
- biarkan selama 10 minit dan selepas itu boleh dihidangkan ^__^


Semua bahan perasa : garam, asam keping & gula dimasukkan last sekali terutamanya kalau guna ikan pari. (Isi ikan pari boleh jadi keras kalau asam keping & garam dimasukkan awal2)

Ok...itu saja caranya. Mudah kan? (^_^)

SELAMAT MENCUBA RESIPI ASAM GULAI JOHOR


1 comment:

Cik Eka said...

whoahh nampak macam sdaplah kak amoi..hehehe