Followers

Tuesday, October 11, 2011

ME??

Assalamualaikum w.b.t


hye peeps!gorgeous!women!girl!pweeety!sweety!wonderrgirlss....errrk? 
tetibeeee pulak kn ;p
hahah!

okla..
sy nak share dgn korang.
background family sy..
dan saya.
on requested by one of myfriends :)
but not all la sy boleh cerita :)
personal life is our secret's kan?
lagi2 kalau kite show off everything about us.
orang boleh putar belitkan bukan?
so
just a little bit about AMOI.HEAXA


saya bukanlah dtg dr keluarga yg kuar2
uweeeekkk uweeek terus senang.
nak apa pon dapat je.
nanges2 merengek2 guling2 kat atas floor shopping complex because of tak dapat toys ke, tunjuk perasaan sikit trus dpt. ( dapat pelempang mahu??) hahaha
no..i'm not.

because sy membesar dgn nenek & arwah atok.
it's has been a longggggggggg time actually.
huhhh....




*tarik nafassss dalam2 perlukan kekuatan utk cerita! sbb nak kene flashback balik all of sweet memoriess *



tapi tak berapa nak ingat sebab dah lupa.


sy mmg cepat lupa.
itu kelemahan saya.
T___T

since sy berusia 3tahun saya start tnggal dgn nenek & arwah atok belah ayah ( keturunan jawa ok mereka)
lihat saja muka hidung sy ;p
tp sy bangga menjadi anak jawa.( dipanggil jawa totok) jgn tanya saya totok tu apa.sbb sampai skrg sy tak ada jawapan utk itu...bahhahaha.

heyyo! org jawa cantik2 ok..opps.nie nak up diri sendiri ke apa ek?

hahahah! no no..i mean korang tgk org indonesia,lawa2 bukan?

kulit mereka perghhhhhhhhhhhhhhhh mmg SUPERB la kan!

because of my mother site is Chinese. tp mama saya ada keluarga angkat melayu.yg sgt2 baik! n sgt2 sy syg! =)
tp ikut undang2.yg layak utk menjaga saya adalah keluarga belah ayah saya.

saya tak kisah siapa pon.yg penting 3keluarga saya semua sayangkan sy! sy tahu itu! dan mereka amat berharga & bermakna utk saya!

so da tau kan? amoi dr keluarga jawa + adalah darah cina..because of my mom is pure chinese :)

honestly she is my idol.

adore her natural beauty,her skin ( putih gilerrrrr plus sgt2 bersihhhhh )
die seorang yg sgt rajin.pembersih.sgt lemah lembut.sgt penyayang.sgt sensitif.sgt suka bergaya & mmg pandai bergaya ( mencantikkan diri).tak boleh ada parut sikit for sure die akan bising dan cepat2 cari ubat nak hilangkan parut.ssgt cekap dalam membuat kerja rumah.
that what i've heard from my family. i love when they story with me about my mother!
seolah2 saya boleh membayangkan die ada didepan mata saya.eventhough satu apa pun sy mmg tak ingat langsung. T___T
that my mistake >.<

ayah saya pula.last hayat die.die seorang kapten tentera darat :)
korang dgr tentera pon kornag taukan.
hehehe.
die seorang yg sgt tegas.garang.punctual.pembersih.tp die sgt syg kan adik beradik die.
itu yg sy dgr nenek sy bercerita :)
tp...nenek cakap..hayat die mmg tak lama.sebab die ada penyakit kencing manis & penyakit kuning.
dah kritikal ;'(
sebab kesan dr die selalu duduk hutan.
askar dulu kan? kene duduk hutan 6bulan tak boleh kuar2.
tau jela kan.
so doktor jangkakan die tak boleh hidup lama.
ada 5tahun je.

Sampai nenek cerita, mama saya cakap. bila awah ayah saya takde die nak beli van..
hehehehe, die nak jual sayur...
saya gelak!
die cantik sgt ok.mcm bidadari.kenapa nak jual sayur..
hehehehhe..
mungkin die ada sebab. :)

tapi Allah tu maha besar.
die yg merancang segalanya bukan?
Dari die kita datang dan dari die juga kite kembali bukan?

masa saya umur 3tahun.
saya kene demam panas yg sgt2 teruk.
almost 1/2 months sy stay dekat hospital,arwah mama n arwah atok berulang2 menjaga saya.semuala family saya.
kasihan mereka... T___T
auntie cerita, doctor sampai decided nak amik air tulang belakang saya.
sebab taula kan demam panas.
bahaya kan.
boleh cacat.

tapi ntah macam mana.
kasih sayang seorang ibukan?
auntie( ipar duai mama) sy kata mungkin mama saya bernazar dgn Allah,
jgn kau amik nyawa anak ku tapi kau gantilah dgn nyawaku.
masa auntie sy cerita.
sumpah.
tiada apa2 kata yg kuar.
hanya air mata.
tipula kalau cakap
sy tak sedih bukan?

Kuasa Allah s.w.t
tak lama saya baik dari demam.
doctor tak jadi amik air tulang belakang sy.
masyallah kalau tak? mcm mnla sy skrg kan? 

tapi tak lama tuh.....
mama n ayah saya meninggal ...
pergi menghadap ilahi.
pergi selama2 nya.
pergi meninggalkan dua zuriat yg masih kecil.
yg belum puas bermanja.

Tuhan maha mengetahui kan?
sebelum kita lahir,die da tetapkan takdir kite.
so saya redha.
semua family redha.

mama meninggal tempat kejadian.
ayah meninggal keesokan harinya.
ada pendarahn beku dikepala ayah.
mereka meninggal selang sehari.
CINTA SAMPAI KE SYURGA.
ayat yg mama saya tulis disetiap picture die dgn ayah.
SUBHANALLAH rs mcm KUASA TUHAN KAN?
mereka bercinta dr zaman sekolah.mama saya umur 13tahun.
sampaila akhir hayat die masa tu die berusia 26tahun dan ayah brusia 29tahun.

sgt muda kan?
terlalu muda mereka pergi.
sebab tu la hingga ke hari ini saya mmg tak boleh nak bayangkan muka MAMA n AYAH saya bila tua?
then saya selalu bermimpi mereka dtg pon muka mereka sgt muda ^_^

*titis*


















*tarik nafas dalam2*

















ok koranG! 
tula background sy!
siapa cakap sy anak orang kaya?siapa cakap sy anak org senang?
siapa cakap sy anak tunggal?
Don't judge people by book cover.
tolong jangan NILAI sy dari luaran.
setiap dari kita telah ditetapkan TAKDIR masing2
luth mahfuz pon dah tertulis takdir hidup kita.
dari kita diwujudkan di dunia sampailah nafas yg terakhir.

saya sedih bila org suka2 membuat penilaian sendiri tanpa tahu background masing2.
susah perit hidup seseorang tu?
stop it la.
setiap manusia diberi peluang selagi kita semua bernyawa.
tapi jgn diulang kesilapan itu berulang kali.
cukuplah.

saya sendiri byk sgt kesilapan.
sgt banyak.
mungkin tak terampun....
saya mohon saya harap Allah terima segalanya.
HANYA DIE tahu HATI sy.
apapon yg saya lakukan.

Terlalu banyak liku,pahit, sebelum saya berada di mana saya berada sekarang.
bygkan tgl bersama nenek yg bekerja menjual kuih,arwah atok bawa taxi.
toreh getah.
Ya Allah,saya merasa semua tuH!
sy kerja pam kilang,saya kerja beauty saloon,saya kerja jd partime di KFC,saya menjual kuih pagi2 tolak warong tolong nenek,malam kelim akripap pusing,kuih sardin,kuih pulut panggang,bangun pagi2 buat nasi lemak,bungkus dkat daun pisang,buat donat.buat kuih bakar..macam2 tolong nenek cari duit membesarkan saya dan adik.
saya tahu bukan mudah.
saya happy!
saya bersyukur!
sebab saya tahu tuhan ada HIKMAH yg die nak beri pada saya.
utk saya lalui semua itu bukan?
Tuhan takkan menguji hambanya diluar kemampuan hambanya.
ALHAMDULILAH.
saya belajar hidup susah mcm mana susahnya nak cari 10sen itu.

bila saya sedih.
saya akan motivate diri sendiri dan cakap dgn diri sendiri.
kalau mama ayah ada.
mesti aku mengada2
nak semua dapat senang je terus ada depan mata.
tak tahu appreciate even 10sen tuh.
then saya jd bersyukur.
bersyukur sgt.


so bila ramai mempertikaikan apa yg saya lakukan.saya usahakan dgn sendiri tanpa bantuan sesiapa.
saya jd down.sgt down.
mereka tahu ke sy? kenal ke?
kenapa begitu mudah nak menghukum mcm tuh.
sedih kan?

tapi takpe.
saya tahu.
dalam 1000 org yg benci akan saya, ada segelintir yg sayang & betul2 ikhlas concern dgn sy.
cukupla MEREKA semua ada dgn sy.




*diam*













saya rasa cukupla itu sahaja background sy yg saya boleh share.
takmola panjang2 kan
dah macam cerekarama pulak.
kang tak habis2 nnt.

that's all about me!
a little bit about me.
so i think its enough k :)
thennnnnnnnn one more thing
saya bukan bercerita sedih sandiwara bagai nie utk tarik simpati kamu semua
tidak.

just for sharing to people that asked me 
just a fews..
Thanks korang yg kenal sy,pernah tegur sy dimana2, pernah menjadi customer sy semua!
THANK a LOTS.
doa sy semoga tuhan merahmati hidup kamu2 semua!

then one more thing!
hargailah kesayangan kite yg ada didepan mata.
jgn selalu merungut dgn apa yg kita ada.
sebab kita takkan sedar bila ia akan hilang.
dan masa tu baru nak menyesal mmg tiada gunanya :)

sy tahu korang semua org yg baik2.
sampaikan salam saya pada ibu & ayah kornag semua k!!! 
ckp amoi muka demok mata cepet kirim salam..
hehehehe



sebelum korang tutup entry nie :) sama2 sedekahkan Al-Fatihah utk arwah mama n ayah sy ye!


mwahhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!
terima kasih korang!











21 comments:

NASIEHA S' said...

strong woman.=)

Chikova_Araishii said...

wuuu im in tears when reading diz,
sabar yeee yanaaa...
kamu adalah insan terpilih utk menempuhi ujian yg berat niii..
Allah sgt sygkan kamu,
HIM - NAE-JA! kuatkan semangat :)

ra|nbOw said...

Ya Allah.. sumpah sedih. *lap air mate* akak, takziah. kuatkan semangat, as always. i can never imagine how strong u really are. May Allah blessed you always. :)

IEQAH said...

wahhhh sgt panjanggg luahan hati anda... mmg mnitis peluh mbaca nyee.tapi dr entri ni boleh kenal anda kn

Amyz said...

meremang jap bace.. be strong ya yayang.. me always wit u.. muahsx!

Cherrie Pie Sweety said...

MENITIS AIR MATA KITA YANG BACA EVENTHOUGH AWAK DAH PERNAH CERITA KAT KITA BENDA NI, TAPI BILA BACA RASA SEDIHS ANGAT. INSYAALLAH SAYANG, SELAGI HAYAT ADA, KITA AKAN SENTIASA JADI KAWAN BAIK AWAK & SENTIASA SUPPORT AWAK. SAYANG AWAKKK ;)

Amalina Alynn said...

sis amoi! sedih..tapi sy tahu akak kuat kan? strrrooong babe...love u!

LawaLawa said...

sys ..sedihnya kisah hidup sys, hmm intan pun tau sket2 jgk kisah parent sys..tpi bila sys da cerita sendiri cmni, intan tak tahan nangis :( mmg perit tanpa kasih syg keduanya..sayang, da jadikan role model kpd yg lain2 untuk kuat mcam sys..we always love u <3

Liyana Faizal said...

salam.. saya baru saja mengenali amoi.. saya suka sgt dpn anugerah Alah pd amoi, ya la dianugerahkan wajah yg cute.. tp mmg tak saya sangka di sebalik wajah cute amoi menyimpan seribu satu cerita.. tp jgn down la.. kami semua sayang amoi.. lgpun saya ada dgr 1 ceramah dia kata " Bersyukurla bila kita menjadi anak yatim paitu sbb kita terlepas drpd mnjadi anak yg menderhaka.. azab terlalu besar bila kita derhaka pd ibu".. apa pun hargai apa yg ada kan moi..

NORLIANA AHMAD FUAD said...

mmg menitis air mata..:(

~~::loveayna::~~ said...

segala keperitan mama yana akan terbalas dgn hikmah Allah yang tak terhingga, disaat ramai yg melakukan dosa dengan ibu bapa, kamu insan yg terpilih dan berkecuali dgn melakukan dosa itu. subhanallah, besarnya hikmah tidak melakukan dosa pada ibu bapa. restu Allah dtgnya dr restu ibu bapa and u the chosen one. will always love u..care for u. insyaallah. love u sister.

sumaiyah mokhtar said...

walaupun terlabat tp sy jumpa entry ni, i love you sis, and tabah nye hati hingga berjaya sampai skrg, you're my idola lah sis, sy yg baru kehilangan abah pun tk sekuat sis yg dah kehilangan kedua-duanye, huhhhh :(

AsMiza said...

Salam,1st time singgah,dan bace entry ni,sangat sedih.sampai saya rasa saya sepatutnye lebih bersyukur sbb masih ada mak dan ayah.ape-ape pun,gud luck in ur bisnes sis!!chaiyok,chaiyok!!

doyek said...

i just found out ur blog n terjumpa entry ni..sgt2 touching..xsgka disbalik gaya u yg hepy go lucky ade crita sedey mcm ni...u mmg sgt strong n i cant imagine live without my parents..tp amoi kena byk sbr k darl.i future,hopefully u dpt bertemu jodoh dgn org yg bleh mnjaga u k smpi akhir hayat...take care

NinieyAziane said...

Ya ALLAH sedih baca...kagum dgn amoi sbb amoi kuat tabah dan tak penah menyesal dgn ujian & dugaan yg diberikan oleh-Nya...mengalir air mata ninie bila bc cite amoi ni..salam takziah utk amoi sekerluarga dan Al- Fatihah utk arwah mereka..semoga mereka ditmpatkan di kalangan org2 yg beriman dan betakwa..amin...

aszheamzah said...

al-fatihah.. =')
assalamualaikum..hyep2 amoi..

nice writing dear..mb it juz a little bit bout u but it gave full of meaning and we can understand what u have been through all diz life syg..me too..i'm lost my beloved father..we are in the same boat..mb sy agak b'nasib baik la kn sbb still ada ibu..but alhamdulillah..apa yg berlaku semuanya ada hikmah..btol?

"kadang-kadang Allah hilangkan MATAHARI, kemudian DIA datangkan guruh dan petir . puas kita menangis mencari-cari dimana matahari . rupa rupanya ALLAH mahu hadiahkan kita PELANGI"

sokay..hadapilah semua ini dgn tabah..drpd kekurangan kita itulah membuatkan kita lebih kuat dan lebih kuat dari org lain..insyaAllah..i'm pray 4 u..semoga berjaya di dunia n akhirat..amin.. chaiyo2! ^__~

Eka_Amin said...

Mungkin lewat sgt baru ika baca entry nie. but, bila baca latest entry akak, buat ika godek2 entry akak yg lama. nak tahu ttg akak. hidup akak. series, sedih..but akak tunjuk akak sangat kuat. hidup hanya dengan nenek n atok. i cant imagine camne berada kat tempat akak. ika pon bukan orang senang, but ika cuma ada family yang satu. yang sangat xternilai nikmatnya. always support akak. n gudluck untuk 'hidup baru' pasnie.. :'))

ema angeloo said...

menitis air mata membace entry amoi nie..tak tahu mcm mana kak amoi leh hadapi semua ini dengan begitu kuat.u're strong girl amoi even tak kenal awak tapi awak sangat tabah..alhamdulilah..semoga awak terus tabah...insyaallah..alfatihah untuk your parents..btw, u are so cute. tentulah mak amoi pun cantik..=)

juicy X said...

:(
speechless

Nur Abu Bakar said...

*nangeh*

blueberry kiwiey said...

sumapah sedih !!! nanges :(((
*baru tebace kisah sis amoi .