Followers

Wednesday, March 20, 2013

Happy Mommy ^_^

Assalamualaikum w.b.t

Bila cerita pasal pengalaman mengandung memang kemainlah excited.Rasanya semua ibu excited kan? Actually amoi nak share apa yang amoi amalkan semasa mengandung baik dari supplement juga atas permintaan ibu mengandung yang nak share info. Insyallah amoi akan update later ye :)

Dah masuk trimester kedua nie rasanya betullah seperti orang cakap enjoy your pregnancy especially trimester kedua. WAH!!! betul betul awesome tau sebabnya sekarang amoi dah merasainya. Syukur sangat trimester pertama yang scary juga la untuk yang morning sickness teruk seperti amoi. Hanya orang orang yang mengalaminya je yang faham kan. sobs

Bila dengar dengar pendapat orang ada tu cakap ada kena morning sickness sampai dah nak bersalin masih muntah muntah. Amoi ngeri betul dengar, dan doa banyak banyak ya allah bagilah aku peluang merasai nikmat mengandung seperti orang lain. Ahamdulilah syukurrr Allah makbulkan doa, Mausk je 16weeks amoi dah tak pening, loya,muntah lagi dah jarang sekali. Ini satu perkembangan yang baik!! Terima kasih sayangggg ibuuuuuu yang bagi kerjasama..hehehehe,Last week sampai masa untuk checkup dan suprised sangat sebab kene marah dengan nurse sebab berat naik 1.5kg per months. Huwaaaaaaaaaa ( T_T ) , dengan selamba saya menjawab okayla kot nurse sepanjang 3bulan nie berat saya turun mendadak,sekarang abru saya selera makan dan betul betul rasa nikmat makan excuse la kan :P aciiii tak cakap macam tu, hiksss

Disebabkan berat naik lebih dari sepatutnya, should be 0.5kg je per months tapi saya terlebih pula 1.5kg so lepas nie every 2weeks kene datang checkup blood,urine n weight :( tak suka betul nak tunggu lama cemtu. Yela kerajaan kan...

Amoi prefer checkup kerajaan dulu sebab one of the reason JIMAT . hehehehh sama je pergi checkup kat mana mana even swasta tapi kene bayar lebey la kan. For me checkup kerajaan dulu bila rasa nak deliver swasta baru plan 2bulan sebelum due pergi checkup swasta , itu apa yang doctor advise amoi la.Lain orang lain pendapat kan :) Sebab pernah terjadi kes patient doctor tu die memang tak pernah checkup kerajaan dari awal lagi then sampai due nak deliver tetibe ada problem dan memang kene hantar hospital kerajaan tapi die tak pernah checkup sana.So ada conflict sedikit.Bayangkan dah nak bersalin tu kan , Nauzubillah la kan.Then for me yang first time nak ada baby sudah pasti tak sure nak budget berapa berapa kan so tak perlu membazir untuk checkup. Tapi for details scan amoi prefer swasta. Hehehehhe , kerajaan nie scan macam sudi tak sudi je.Kita nie excited nak jumpa baby kita tapi die kedekut hoklohh.. hehehe.

Alhamdulilah masa scan perkembangan baby sihat semuanya :) Syukurrr sangattt.Tiada apa yang menggembirakan hati seorang ibu bila dapat tahu keadaan anak dia kan?:')

Perut amoi dah nampak memboyot sikit.Tapi belum rasa dia kicking lagi. Hari tu je rasa die cuit geli geli rasa sekali pastu belum rasa lagi, Tapi sebenarnya tak sure macam mana rasa die, Kadang rasa macam masuk angin orang kata, kita tak pernah ada experience kan so kena lah banyak bertanya orang :)

Alhmdulilah now dah 17weeks++ and amoi sekarang dah sangat kuat makan i told uols!! muka pun dah mula macam gemuk badan jangan cakap but am happy!!! Time nie la boleh makan dan menggunakan alasan anak.hahahah tapi kene control juga kan sebab masa mengandung nie jugalah macam macam penyakit kita mudah dapat. Nauzubillah...minta dijauhkan.

Dengan keadaan sekarang syukur sebab amoi boleh bergerak dengan gembira, yela macam macam kerja tertunggak during morning sickness tu, but now alhamdulilah dah boleh buat keje laju laju dan kejar kerja kerja yang banyak tertunggak especially preparation kedai amoi.Baru sekarang terhegeh hegeh nak beli and get ready macam macam sebelum opening kecil kecilan. Insyallah dah ready semua amoi announce ye :)
Sokongan korang amatlah diperlukan.Nanti dialu alukan datang ke kedai kecil kami :)

Amoi saja nak menempel pic perut dah bolat sikit atas permintaan ramai nak tengok perut momoi :) *tutup muka sebab dah monttel sembab*






Walaupun sekarang dah tak loya sangat dan muntah pun dah takde tapi Losyen Mustajab Pati Halia kegemaran amoi sentiasa menjadi teman sejati lagi sekarang aktif  menguruskan kerja kerja yang tertangguh dan kuat berjalan  :)



For sure delima menjadi pilihan amoi :) kerana bau dia yang cukup harum dan wangi :)



# Setiap kali bangun pagi bersyukur diberi peluang untuk masih bernafas di bumi Allah ini dan perkara wajib yang akan dibuat setiap kali lepas bangun terus cari suami dan rasa denyut dia dan pegang perut untuk rasa denyut jantung baby =') syukur kurniaan Allah s.w.t. Pelihara mereka berdua kerana mereka NYAWA ku =')




10 comments:

LiNa NaNa said...

nomeynyeeee perut kak amoii hihihihii.
for sure baby pun comell. ta saba nak twu gender baby heee :D

LiNa NaNa said...

nomeynyeee perut kak amoi. and for sure baby pun comell jugakk heheh.
ta saba nak twu gender baby hihihih :D

Anonymous said...

bestnye la kan...

dya said...

amoi sharing supplement tue..dya nk makan gak..hihihi

Salma Tayo said...

i miss being pregnant.heheh.

Ana Farhana said...

lawaaaaa! suka mustajab jugk hihi

Juliana Bokhari said...

rasa nak menambah baby lagi..weeeeee

Juliana Bokhari said...

rasa nak menambah baby lagi..weeeeee

Juliana Bokhari said...

bestnya pregnant!

mazs mazlan said...

Tomei2