Followers

Wednesday, May 16, 2012

Yg mana satu?

Assalamualaikum w.b.t

Siapa yang prefer lebih pentingkan kecantikan kulit secara semulajadi ataupon dengan makeup yang tebal?
tak kisah kulit dia color apa pon tapi kalau ia bersih cukup buat mata sedap memandang kan?
dan yang penting bila kulit kita bersih sihat automatic buat keyakinan diri kita up.

Tak semestinya korang kene pakai product yang mahal untuk dapatkan kulit cantik licin berseri?
tak semestinya kornag kene pergi buat facial every 2weeks semata2 nak dapatkan kulit halus gebu macam siti nurhaliza nora danish.mereka artis. banyak duit dan sememangnya dah naturally cantik kan?

so no no no.Jangan pernah rasa down sgt sebab kamu tak mampu nak beli product mahal-mahal.kamu tak mampu nak pergi spa buat facial.no no no.

Apa kata kita ubah mindset kita.tak perlu benda-benda tu semua.tidaklah kata tak pelru tapi bergantung pada budget masing-masing kan? kalau kemampuan kita takat itu je kita cuba buat sendiri benda tu dirumah ataupun pakai alternatif dgn brg2 murah dan natural ingrediants kan?

Actually yang penting :

1) Korang kene kenal pasti jenis kulit korang macam mana ( BERMINYAK/KERING/TERLALU KERING/BERJERAWAT/JERAGAT/SEKALI SEKALAI JERAWAT MEROYAN)
2) Bila korang dah kenal pasti jenis kulit korang korang tahu mana nak cari product yang terbaik untuk keperluan kulit korang.
3) Bila korang dah jumpa product yang terbaik yang kulit korang perlukan korang teruskan pemakain SECARA TERATUR.jangan sekajp pakai sekejap tak.manalah kulit tak merajok kan?
4) MALAS?LECEH? cer buang perkataan tuh jauh-jauh dari kepala hati minda dan sebagainya.nak CANTIK kenala RAJIN kan? BEAUTY IS PAIN orang kata.haha bukan PAIN yg skait teruk tu.jangan salah paham ye ^_^
5) Lakukan pemakaian MASKER setiap seminggu 1 / 2 Kali.Kulit perlukan dimanjai dan dibelai kan.
6)Lakukan SCRUB setiap 2x Seminggu untuk membuang sel-sel mati kotoran.
7) Jangan Keluar rumah tanpa pemakaian sunblock.cuaca sekarang terik lain macam.so advise jangan keluar dengan confident muka tak tepek apa-apa.bukan suruh makeup tebal-tebal.tp kalau tak makeup pon atleast letak sunblock ok? barulah pigmentation/panau/kulit tak sekata dapat dielakkan.
8) Banyakkan minum air tau! nanti kulit kerinG!!!


Last but not least,

Which one better? pemakaian make up hari-hari ataupon kadang2? kadang kulit kita perlukan rehat dari bahan-bahan kimikal.so jangan manjakan kulit dengan makeup yang tebal ye.ia sgt sgt sgt tak elok untuk kulit.sekali sekala itu bolehla :)
pakai tipis tipis pon sudah memadai :) barulah orang tgk kita pon sejuk je mata memandang :)

Bila kulit bersih kita makeup pon lebih confident bukan hanya dgn makeup sahaja nak tutup segala cela-cela kan? so KENAL PASTI KEPERLUAN KULIT KORANG OK! ^_^

7 comments:

nur said...

saye nk kulit bersih..licin.. xputih pn xpe.. :-)

nur said...

saye nk kulit bersih..licin..xputih pn xpe.. :-)

Amoi Heaxa said...

betul asalkan licin kan :)

azalia hjsalleh said...

such a good tips =)

saharinasaharudin said...

tq bg useful tips :)

Awatif Ramli said...

akak nk tnye,scrub n masker nk pakai y mane ye better? sebb sy xpnah pakai masker n scrub dkt muka..sebb xreti mekap2 n skincare sebelum ni..baru nk belajar..huhu..
if kak xkesah,share la masker n scrub ape kak gune..sy 0 pasal skincare ni..huhu

Awatif Ramli said...

akak nk tnye..masker n scrub akak guna ape ye?
sebb sy xpandai psl skincare,baru nk belajar2..xpanah pakai scrun n masker pon sebelum ni..huhu
if akak xkisah, akak share la which product is better y akak guna..:)