Followers

Tuesday, April 19, 2011

BEAUTY REVIEW - Part 5

Assalamualaikum w.b.t semua ^_^

sy actually takde mood nak continue lg entry beauty review nie..tp haish..rmai sgt permintaan suh continue..insyallah...i try my best k ♥

And i want to say a million thanksss kpd yg sudi baca bloggg hampeh sy ini ye..terharuuu gilerr weiii rupenye ada juga yg sudi membaca...T___T

ok...pd entry lepas last product yg sy gunakan adalah product natasha...sy dpt byk feedback dr a fews people yg tanya pakai natasya mmg bagus tp klu da stop effect teruk? sy bukanlah pengasas natasya spt yg semua sedia maklumkan..hehe..ayat skema sungguh T__T tp based on my experience yg sendiri da gunakan product ini..so far once sy da stop...alhamdulilah syukur sgt kulit sy takde menunjukkan negative effect since sy stopp menggunakan natasya..even until now sy still menggunakan product natasya cream night die..tp hanya 2bulan sekali saya akan pakai..maybe depends on kulit masing² effect tu kan..wallahualam ^_^

So sekarang nie sy gunakan satu product yg saya rasa sgt serasi dgn kulit saya..dan product niela product paling lama saya pakai dr tahun lepas..means da setahunn 5bulan saya pakai...sy tak pernahhh sgt setia dgn satu product...mungkin umur da meningkat nie...hormon utk bertukar² product dah berkurangan ^_^

product yg saya maksudkan ialah.......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TIA AMELIA
hahah..motiff saya bold kan & tulis besar² ?? T_T s
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TARAAAAAA!!!! tara kucha..cha..tara kucha...T_T
baik² sy tak perlu nyanyi...>.<

di sisni meh sy listkan dulu review product dan kegunaanya ♥




Kegunaan:


Selain mencerahkan wajah, set kosmetik ini juga bertindak menghlilangkan jeragat, jerawat, bintik-bintik hitam dan parut di muka tanpa pengelupasan.

Sunblock/Foundation dilengkapkan dalam set ini untuk memberi perlindungan di siang hari.


Kandungan :

Set Rawatan Pencerahan Tia Amelia mempunyai Kombinasi berikut :

a) 2 Ketul sabun pembersih muka,

b) krim pemutih (5g)

c) Krim Kunyit (5kg)

d) Sunblock / Foudation (fg)




Perhatian Penting :


KRIM MALAM (Krim Pemutih dan Krim Kunyit) adalah untuk kegunaan malam sahaja, ia bertindak semasa waktu tidur. Sunblock/Foundation adalah kegunaan siang hari, ia melindungi kulit dari sinar UV. Sabun Pembersih muka boleh digunakan pada bila-billa masa.


Panduan Cara Penggunaan Krim Malam:

Langkah 1 :Sebelum tidur, bersihkan muka dengan sabun, urut perlahan-lahan dan bilas bersih.Langkah 2 : Setelah muka dilap kering, sapukan krim pemutih secara nipis pada keseluruhan muka dan disusuli dengan krim kunyit (juga dengan secara nipis dan rata ke seluruh muka.)


Panduan Cara Penggunaan Sun Block/ Foundation

Langkah 1 : Di waktu pagi, bersihkan muka dengan sabun, urut perlahan-lahan dan bila bersih.Langkah 2 : Setelah muka dilap kering, sapukan Sunblock/Foundation Secara nipis pada keseluruhan muka untuk perlindungan dari sinar UV, dan sebagai alas bedak.



ok..mehh dgr review & feedback dr sy yang da pakai selama setahunlimabulansepuluhharisepuluhminitduapuluhsaat...T_T




knp sy boleh giler setia dgn product nie?
sy pon takde jawapan utk soklan nie..T__T dushhh dushh..sila cubit sy laju2...T_T takla..ok..first time sy try product nie dr kezen tunang saya...she's beautiful..kulit die sgt cantik...ok..tak tipuu punye..sy kalau ckp org tu cantik maka mmg cantikkla ia.. ^^
 
so..saya pon berhasrat la nak try product nie because die tiada pengelupasan...itu yg paling sy suke sgt sbb kulit kite kalau selalu sgt didedahakn dgn product piling nie kan kan kan...tak taula kalau jenis kulit org tu teballl gile...kan..heee~ haip..haipp..jgn gelak..mmg ada tau..semua org jenis kulit lain²...so depends on kulit masing2 ...^_^
 
first sy try mmg takla trus nampak kan effect die..tipula tu....ingat buat botox ke...buat je..sok trus nmpk perubahan..tidakla kan ^_* dlm masa sebulan sy pakai..sy dapat rasa kulit sy makin cerah plus sekata...then sy rasa bekas jerawat cepat je hilang bile musim jerawat dtg kan...^_^ then kulit saya jd lebihhh halusssss sehalus sutera...wallaahahhhH~ kekek..penipu sgtt tuh..takla mcm sutera kan tp alhamdulilah..since sy pakai product nie..actually sy takla perasan sgt fenomena yg telah berlaku ke atas kulit saya nie..tp orang sekeliling sy yg tegur..kawan²,even kalau sy pergi ke shopping complex or mana2 ponla...org akan tanya saya pakai product apa...kulit cantikla,licinla,halusla,sekata je,putihla...betull wei..tak tipu...!!ini bukan omongan kosong tau...bukan nak bikin propaganda lebih...heheh~ tp inila fenomena yg berlaku ke atas sy setelah mencuba product tia amelia nie...kekek T___T  gedikkk sungguhla hai..statement..ok abaikan....ye..^_^
 
ALhamdulilah...sy sgt berpuashati dgn kesan sampingan product yg sy try nie..sbb tula..sy ada alasan knp sampai sekarang sy masih maintain dgn product nie..lama sgt...pecah rekoddd sy tau tau..^_^
 
Apa yg best ttg product nie?
apa yg best ye? hurm...semua bestla....saya suke semua productt tia amelia...ok TIPU..saya tak tryla semua..saya ahnya pakai sabun pencuci die,krim sunblock/krim siang die, krim pemutih & krim kunyit & juga toner penyegar ♥
 
1) sabun die pas cuci tak menyebabkan muka saya kering pon tak..malahan sy rasa mcm segarrr and bersihhh sgt..mcm cucian muka yg sgttt bersih ..
2) pastu saya akan mendisplinkan diri utk memakai TONER..ingat tak..dr beauty review part 1 lg sy ckp sy mmg amalkan penggunaan toner since sy strat gedik2 nak pakai alat2 skincare nie..but seyesly korang...insyallah korang amalkan la penggunaan toner utk kulit muka korang...effect die bukan skrg..tp tanpa kroang sedar..liang2 roma kulit kite akan mgecil..sedar2 kulit jd halus je...:) sy pon bukanla..beauty consultant nak ckp lebeih2 psl kecantikan nie..tp based on my experience yg ciput nie..apa yg saya pnh cuba pnh amalkan..saya suka utk share dgn korang²...sbb sy suke sgt tgk perempuan cantik...bukan jeles negative ocayyY~ takkk sesuaiii!! tp sy sgt kagum n ingin jd mcm perempuan cantik2 kat luar tu..mcm mn die ley cantikk..heee~ kagumkan dgn ciptaan Allah s.w.t subhanallah ♥ ok stopp bebel..haishhh yana..yana... T__T
3)pastu sy akan pakai moisturizing....disebabkan tia amelia punye moisturizing sy tak pernahla try....sy pakai moisturizing brand LOREAL...yg white perfect tu.,.ada kat entry saya lepas²...apa??tak hengta?? sedihnye,,,T_T baikla..sy attach sekali lg....
 
.
.
.
.
.
.
.

HAH...TGKKKK!! nie la moisturizing yg saya pakai setiap hari selepas sy pakai toner...sy akan pstikan sy memakai moisturizing nie sebelum sy pakai sunblock krim tia amelia..ataupun foundation ^_^ saya jarang pakai foundation melainkan kalau nak keluar hangout or ada event² penting...sy lg selesa muka hanya memakai moisturizing & sunblock sahaja :)
4) selepas memakai moisturizing nie saya akan memakai sunblock tia amelia...saya apaling sukeee ♥ jatuh hati terus dgn sunblock tia nie...die bukan sahaja sunblock tetapai merupakan foundation sbagai alas bedak..so utk hari² biasa sy ke ofis..sy hanya akan memakai ini then selepas tu tepekla dgn compact..done...:) mudah bukan..♥ setakat nak ke office kan...malas nak memakai foundation..haishhh..tak kuasa mak. nnt nak solat nak kne cuci smpai duapolohkali...T___T haha..nipis terus muka kan..kekeke
5)ok utk penjagaan sebelah mlm pula..sy akan basuh muka dulu..then sy akan pakai tonerr...then sy akan pakai krim pemutihhhh dulu....sapukan rata pastu last sklai tepek dgn krim kunyit ♥ klu agak² ada segerombolan miss J nak kelihatan sy akan tepek lebih krim kunyit kat miss J tu..haha...mmg best la...bg mampuih trus..;p
 
then itu sahaja....review product2 skincare yg sy pernah pakai dr dlu smpaila skrg :) byk bukan?? ala...nak buat cmm mn kan..sy nie jenis mudah terpengaruh T_T tp the best of the best la..tia amelia nie..sy paling lama pakai...yg sy nmpk effect die utk sy :) tak semua org sama kan...^_^ kulit masing2 berbeza²..ada yg pakai tia nie tak kene..so saya just berkongsi dgn apa yg sy pakai...berkongsi rahsia kecantikan tak salah bukan...malahan sy suke je tgk org cantik²...best kan...haippP!! jgn pk bukan² ocayyy~ im not lesbi....cuma memuji anugerah Allah a.w.t ♥
 
tamat sudah entryyyy psl skincare...nnt kite share psl lain pulak ye?? :) apa yg saya makan as my supplement for my body :) kadang² penjagaan muka itu mmmgla teramat penting kan..tp jgn dilupakan penjgaan dalaman kiet..lg² perempuan..mmg mcm² masalah...mcm² sensitif n perlu dijaga bukan...so insyallah next entry kite share psl pemakanan supplement yg sy amalkan ye ♥
 
Assalamualaikum w.b.t .
 

15 comments:

Cherrie Pie Sweety said...

btul btul.. kan kita pakai tia amelia tu dah jadi ok sket kulit kita.. thanks awak suggestkan kita heheh

hamizah halim said...

sy pn pkai tia!! suke3

isma said...

as for me,i tak sesuai ngan tia amelia ni.first2 pakai je muka da gatal2..so berhenti la.takut jadi apa2.maybe my skin xsesuai kot ngan tia ni

Amoi Heaxa said...

cherrie : awk still pakai lg? ahamdulilah..kulit awk skrg mmg da cantikk sgt tau :)

hamizah halim : really :) then kamuu tersgt cantik :)


isma : dats y i said maybe depends on our skin kan :) setiap org kulit tak sama...my auntie and some of my kezn pon ad atak serasi malahan alergic :) so alhamdulilah..i takde problem with that :)

Azie said...

saya pun pakai tia ni..so far alhamdulillah mmg sesuai..
rege pun b'patutan..sy biase beli kt sorang kakak ni dlm 85 je.meh le pakat2 cuba produk nie..^_^

Amoi Heaxa said...

kan azie :) sy selalu beli kat sacc mall...kat kiosk booth kecik2 tu..rm 80 je :)

Azie said...

wah..lagi murah..td,kt blogwalking de t'jmpe 1 blog ni..die jual 75 je+postage fee..
even stop sat pkai tia ni..xde effect ape pun..
tp cik amoi dh mmg putih gebusla..:)

syira said...

yeeehh.. abis jugak beauty review cik amoi.. haha.. cam drama berepisod lak..

Amoi Heaxa said...

azie : really? wahhh..lg murah to..postage free lg..should buy :)

shira : kan kan kan..poyos je kan sy nie..huhu

Azie said...

tula..kt br nk msj ngn owner blog tu,75 tu rege promo je ke..klu x,nnt kt bg link blog 2 kt yana eh..

yana,y set natasha tu..yana pkai y mane?kt de bc kt paper y Natasya Krim Herba Gold & Tia Amelia Krim Jeragat atr produk y dah di blacklist by Kementerian Kesihatan coz de hydroquinone n tretinoin..

Amoi Heaxa said...

really azie..please give me about da artical? :) so far..i takde dgr lagkn..:) n i pakai pon oke..wallahualam..good information..give me da link :)

Azie said...

ok..ni link die
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Idamnakcantikjadigila/Article/
dlm thn lps gak r article ni kuar..

Amoi Heaxa said...

azie : thanks for link info :) alhamdulilah...i tak guna natasya krim herba gold & tia amelia krim jeragat..:) so no need to worried :) neway thanks for sharing the info ♥

syira said...

poyos tu cantik.. heee~~~~ :)

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

sis...eira mcm penah pakai tia tu, tapi krim kunyit jela... mcm tak yakin la, so just now pakai alaisyah.. heheh, terbaekkk jugak ;)


sis sayunk, jom singgah entry baru :) pasti buat kamo jeles. kekek :P

Rezeki Cintabunga mencurah² ke dalam gandum! heheh