Followers

Thursday, June 16, 2011

MASKER BUATAN SEMULAJADI

Assalamualaikum w.b.t



Actually korang sy just nak share apa yg sy tahu dan apa yg sy amalkan...tp jgnla salah paham ye...coz sy bukanla terbaik or the best tp sy tahu sharing is caring kan..so tak salah kan sy share apa2 dgn kawan2 yg sudi? lg2 dgn followers2 kesayangan sy di blog nie.....*bigghuugsss* syg korang ketat2...^_^

1) BERAS
siapa tak tahu apa tu BERAS?? sgtla vegatarian or western kalau kamu tak kenal apa beras? beras adalah sebelum dimasak...dan sesudah dimasak ia jdlah nasi...ok tahu kan T___T
ok nie bukan kelas memasak ok..FINE T____T
actually beras tu korang amikkk dlm segenggam then korang blande sampai hancur ( jd halus ) then letakkan didalam mangkuk then amik putih telur....yg kuning sila asingkan ok.......jgn pula korang sekalikan..nnt jd lain..sy tak tanggung....T___T then korang gaulkan yg beras hancur td dgn telur putih yg belum direbus or digoreng ye..yg mentah2 tu...then korang gaulkan :) then korang amik sebiji limau kasturi.....perahkan dlm gaulan td....pastu korang tepekla kat muka korang...tgu sehingga setengah jam then korang basuh muka dgn air sejuk k? amalkan tiap2 malam..then insyallah....muka akan jd halus,bersih & flawless gitu...sy amalkan dr sy form 3...coz ms tu jerawat naik mencanak2 kat atas dahi...T____T level confident sy sgt down giler ms tuh..sumpah takmo jumpe org rs ;"( but alhamdulilah syukur....once sy amalkan petua nie..alhamdulilah..:) kulit sy makin lembut & scars2 pimples semua hilang tanpa meninggalkan sebarang kesannn ok :) percaya atau tidak..sy percaya..coz sy yg mengalaminye..kekeke..hehe...korang boleh mencube ok! ^___^

And one more thing....dulu nenek sy berniaga..jual nasi lemak..kuih muih pagi2...so die rajin tinggalkan air basuhan PERTAMA beras...ala klu kite masak nasi kan kite basuh beras dulu kan ???? ke korang terus masak nasi?? T___T jgn begitu ye...awal2 dah confirm kene reject dgn mak mentua...kekekeke..
ok back to the story..air BASUHAN PERTAMA beras tu korang jgn buang..asingkan n smpan dlm satu bekas...then korang boleh amalkan cuci muka dgn air basuhan pertama beras tu ye :) selepas menggunakan masker diatas...TETAPI...jgn lupe bilas dgn air sejuk...biarkan selama 10minit then bilas dgn air sejuk.....masa basuh muka dgn air beras tu bacala selawat 3x ok :) tu adalah PETUA nenek saya...hehehe..

2) TELUR PUTIH

Mcm yg sy dah metion td :) kalau korang rs mcm sgt malas nak blande beras perah limau...korang ada alternatif kedua :)
korang pecahkan telur then amik PUTIH die SAHAJA..ok!! then sapula ke muka....jadikan mcm masker..seyesly..paling suke juga sbb muka rs TEGANG & LICIN je tau :) then bilasla dgn air basuhan beras @ air sejuk :)

3) TOMATO

TOMATO sy pernah mention kan before this..:) pd entry lepas :)

nie pon sy suke sgt buat :) buah tomato tu korang potong die...yg bahgaian satu lg boleh simpan tuk esok :) JIMAT bukan? so yg sebelah lg..korang tenyeh & gosokkan kemuka..selama mn korang nak..sampai tomato tu da takde air..pon or muka korang da kering pon bole...:)  then bilasla muka dgn air sejuk :)

So,saya ada 3petua yg saya amalkan selain memakan or meminum supplement :) kite sebagai wanita mmg agak cerewet sikit buakn..coz perempuan mmg sgt leceh perjagaan mereka..berbanding lelaki..hanya wanita yg faham kan kan
* hi 5 * hehehehe

so korang bolehla pilih salah satu tuk diamalkan :) saya kadang buat selang seli..tgk kerajinan..dulu sgt arjin ms muka tgh teruk..once da ok..so buat pon sgt jarang2..coz balik keje da malam..nak packing order lg,kemas umah,basuh baju,masak ( kalau rajinla..kekeke dan rs lapar giler..klu rs nak diet..sorry..dapur is not allowed..kekeke) 
mengalahkan PM or orang da kahwin ada anak sepoloh ok sy nie...T___T tp seyesly..nak urus ms sendiri pon tak sempat..mcm mn nak kahwin..kene betul2 tough dr semua aspek..betul tak..T___T it is not easy ok....a big responsible as a wife tau..

ok da melalut...T___T *kesal dgn diri sendiri* tp sy akan pastikan dalam seminggu sy akan buat salah satu...sudah tentu yg paling simple...telur & tomato..hehe.tak perlu memblander bagai...tp ia bagus tau korang..seyesly! you should try it..sy da buat & buktikan dulu2 tau...klu sekarang confirm org ckp sy tipu...kan..T__T Tssskkkkk~

okla..so nie yg sy dpt share tips utk korang..hopefully membantu :) coz ramai yg bertanya :) InsyAllah sy akan buat lg mcm2 tips & review ok..:) THANKSSSS



p/s: dalam ms yg singkat sy buat blog..tak sgka da 452 FOLLOWERS sy....Ya Allah...THANKSSS korang sebab sudi memfollow mollow blog sy yg tak seberapa nie....tak sgka sy melalut bagai ada juga sudi baca..:')))))
sayangggggg sgttt kat koranG!!! rs mcm nak jumpe semua kesayangan sy nie!!!!!!! hope kite semua dimurahkan rezeki & dipanjangkan umur supaya kite semua ley wat gathering kan kan :) *budget retisss la kunun* T____________T dush2...jgn salah faham ye..nie utk hargai semua org..nak jumpe semua..and pelok kuat2 :) n SAY THANKSSS KORANG ;")







15 comments:

GadisLia said...

ptot kulit amoi cantek gebu gedebusss. hehe :) slh 1 petua u tuh i mmg amalkan. bsuh muke ngn air beras tuh. ngeeee :))

thnks amoi sharing ngn kteorg. nnt nk try la. hehe :p

Amoi Heaxa said...

gadis lia : kamu juga amalkan..:) hehe..petua org dulu2 kan..patutla org dulu2 kulit cantik je..zaman dulu mn ada prduct mahal2 kan :)

most welcome dear :)))))) sharing is caring..tak rugi apa pun :)

cik intan said...

sys amoi syg comey lote ;p guess what, intan pun amalkan tiga2 petua ni dari sekolah jgk tau..sebijik sama cara penggunaan semua tu..tapi skrang da kurang amalkan :( da keje jadi pmlas, trus bli masker yg da siap..adoi..kene ubah nih, so stuju gile dgn sys, sbb tu kulit sys flawless je, semakin hari semakin cantik <3

xoxo

ainshari said...

THANZ cik amoi yg chomel....utk petua2 diatas....akan di lakukan setiap weekend...sbb nk kulit cm amoi....sumpah cantik giler...:))))

Neeja Ami said...

Cik Amoi Heaxa,very nice tips...yang 1st tu terus terasa nk cuba :)

Atie iskandar said...

thnx share petua.. nak try gak.. senang sgt2 petua tue.. bile2 bole buat.. tapi nak tnye yg beras tue kena rendam dulu ke b4 blande?? ke letak air sikit?? ke takyah ltk ape2??

Amoi Heaxa said...

intan syg : ye ke?????? kebetulan kan..tp petua2 org lama mmg bagus kan..no wonder kulit intan sgt flalwess ok...seyesly first time jumpe intan..sis terpegun kulit intan cntikk sgt :P

Chikova_Araishii said...

klaka la gmbar tu yana letak watermark byk2 sbb takut org curik ye syg,
hee btw nice petue,
ade gk amalkan ;)

Amoi Heaxa said...

ain : terima kasih ain..selamat mencuba :)

neeja : yahh.u should try..i amalkan non stop sleama 3tahun....then skrg i buat jarang2 skit..malas..;p slalu pakai tomamto n telur je :)

Amoi Heaxa said...

atie : yah..senang..save cost :) n bahan semula jdi..hehehe :) beras tu tak perlu eltak air ye :) blande shaja :)

Shykin Moksen said...

no prob dear.. kami folower kecil-kecilan gitu.. wah!.

dark r0se said...

memang santek!

Pn.Ibu@Martina said...

tenkiu amoi...dah la cantik...xkedekut ilmu pulak tu ;p
sharing is loving kan?hehe

Anonymous said...

dew x ptua nk pthkan bdan?

I.L.L.U.N.I said...

thank you so much for the tips!!!
i would say you are Si Cantik Yang Tidak Kedekut :D