Followers

Friday, May 6, 2011

Sinus

Assalamualaikum semua ^_^

hai.hai..hai..hari nie kite berjumpe lg...korang mesti pelik knp tajuk entry kali nie sinus..ok sy nak share apa itu sinus? bcoz memandgkan sy akan dibedah(dioperate next weeek...) T______T takutnye..so apa kata kite share apa jenis penyakit yg dipanggil sinus nie..ok? jom ! ^_^



Apa itu sinus?
Sinus adalah rongga berisi udara pada tengkorak yang dilapisi oleh membran. Membran ini
mengeluarkan sedikit cairan untuk memerangkap kotoran dan memberi kelembapan pada
rongga hidung.

Radang sinus?
Radang sinus adalah keadaan dimana terjadinya jangkitan atau radang pada lapisan
membrane pada rongga sinus. Radang sinus sering terjadi pada semua orang termasuk kanakkanak. Ia terbahagi kepada 2 bahagian:
• Radang sinus akut
• Radang sinus kronik

Apakah agen penyebab radang sinus?
Radang sinus boleh disebabkan oleh :
• Virus
• Bakteria
• Kulat
Agen penyebab radang lain:
• Alahan
• Iritasi kimia
• ketumbuhan dalam hidung (polyp)


Apakah tanda dan gejala radang sinus?
Di antara tanda dan gejala radang sinus adalah seperti berikut:
• Hidung tersumbat
• Batuk
• Sakit kepala atau muka
• Jerawat pada muka
• Selsema berpanjangan
• Hidung berbau busuk
• Demam
• Letih dan lesu
• Hilang deria rasa dan bau
• Batuk teruk pada waktu malam


Bagaimanakah radang sinus menjadi bahaya?
Radang sinus akut boleh menyebabkan:
• Radang sinus kronik
• Sakit kepala kronik
• Bisul pada sinus maxilar
• sinus frontal
• sinus ethmoidal
• otak
• mata. (Bisul periorbital kanan )

Bagaimana merawat radang sinus?
Dapatkan nasihat doktor. Gejala dapat dikurangkan dengan cara :
• Rehat yang cukup
• Bernafas dalam wap panas dari semangkok air ( boleh tambah sedikit minyak angin).
• Makan ubat penahan sakit ( panadol)
• Ubat selsema bagi mengurangkan bengkak dalam hidung
• Antibiotik sekiranya penyebabnya bakteria.

Bagi radang sinus kronik, Rawatan berikut amat membantu:
• Steroid nasal spray (dapat mengurangkan bengkak dan radang)
• Penggunaan Antihistamin dalam jangkamasa panjang
• Pembedahan endoscopic untuk mencuci dan melebarkan saluran sinus.

Bagaimana cara mencegah radang sinus?
Hal-hal berikut dapat mencegah terjadinya radang sinus:
• Hindari haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing.
• Pastikan kelembapan di rumah baik
• Gunakan pembersih vakum yang menggunakan penapis udara
• Berhenti merokok
• Hindari alkohol
• Ambil ubat selsema sebelum berenang/menyelam.

cer korang tgk picture dibawah nie plak k...
.
.
.
.

people understandably often confuse an allergy with a cold or flu. Remember colds are short-lived and passed from person to person, whereas allergies are immune system reactions to normally harmless substances. Allergy symptoms include:
  • Sneezing, watery eyes, or cold symptoms that last more than 10 days without a fever
  • Repeated ear and sinus infections
  • Loss of smell or taste
  • Frequent throat clearing, hoarseness, coughing, or wheezing
  • Dark circles under the eyes caused by increased blood flow near the sinuses (allergic shiners)
  • A crease just above the tip of the nose from constant upward nose wiping more commonly seen in children (allergic salute)

OK fine T______T semua tanda2 tu mmg saya ada...OMG..patutla saya mmg harus dibedah..ok..korang nmpk x yg kite bold kan tu..ok sy d atakmo beli lg krim2 utk hilangkan dark circle...sebab....upenyew..bukan eyeback,tak cukup tido or apa..upenye sbb sy ada sinus!!! T____T kecewanyaaa!!! mm mn nak natural beauty tanpa make up mcm cite korean tu....tssssskkkkkkkk~ T__T but seyesly korang...sampai satu tahap..sy rasa mcm nak korek2 je muka,mata smua..gatal..ya Allah...tuhan je tahu...sampai bengkak2 mata saya..hidung jgn ckpla...hidung badutt tu pon kalah..kekekek..klu korang erm..actually alahan nie..semua org akan ada...antara eruk dgn tak..& saya dpt sinus nie dr keturunan..arwah mama saya pon mcm sy dulu..but we r sooo lucky because both of us..sinus teruk but pimple(jerawat) takde...ada org sampai jerawat batu yg jenis bernanah kan..huhu...mcm tu sy lgla tak sanggup...T___T dah la nak kene tanggung sakit...pastu confident level...gilerrr downnnn..mcm mn nak jumpeeee org semua ...hukhuk..alhamdulilah...tp tu la..doctor kata..sy sgt bertuah..tetapiii..die effect dalaman..huwaaaaa T_____T tu yg sampai saya kene operation nie...takoootttt!!!

korang doakan saya ye....semoga semua baik2 aja...T____T bye!

2 comments:

Anonymous said...

akak sme mcm sy...sy kne Operate hdung thn lps bln 12...sblum ni pn pkai spray nasal tu..

Mamachia said...

dengar sis sakit dan akan dibeda, kak terbaca di FB..sakit Sinusker?
harap cepat sembuh iya..